Na hlavný obsah

India a Rusko sú si bližšie ako kedykoľvek predtým. Západ má obavy

India ruskú agresiu na Ukrajine otvorene neodsúdila.

India a Rusko sú si bližšie ako kedykoľvek predtým. Západ má obavy
Ruský prezident Vladimir Putin (uprostred vpravo) sa rozpráva s indickým premiérom Naréndrom Módím (uprostred vľavo). Foto: TASR/AP

Stabilné priateľstvo budované desiatky rokov. Tak nazvali svoje vzťahy ruský prezident Vladimír Putin a indický premiér Naréndra Módí. Počas dvojdňového stretnutia v Moskve si obaja politici sľúbili prehĺbenie ekonomickej aj diplomatickej spolupráce.

Vzťahy medzi Ruskom a Indiou sa podľa pozorovateľov zdajú užšie ako kedykoľvek predtým, čo vyvoláva pobúrenie v Kyjeve a znepokojenie vo Washingtone. Ten totiž nalieha na Dillí, aby dôrazne odsúdilo inváziu na Ukrajinu. India však podľa expertov pre vlastný prospech balansuje medzi dvomi stoličkami.

Líder najväčšej demokracie sveta pricestoval do Moskvy presne v deň masívneho ruského leteckého úderu na ukrajinské mestá, ktorý zasiahol okrem aj detskú nemocnicu a vyžiadal si desiatky obetí vrátane detí.

Nárendra Módi ruskému prezidentovi povedal, že smrť nevinných detí vo vojne je veľmi bolestivá a že riešenie konfliktu na Ukrajine sa nedá nájsť na bojisku, ale rozhovormi.

Vladimir Putin ocenil, že sa usiluje o nájdenie mierového riešenia a a partnerstvo s Indiou označil za strategické.

India ruskú agresiu neodsúdila

Dillí ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine doteraz nikdy otvorene neodsúdilo. Analytici preto návštevu Nárendru Módiho v Moskve vidia ako potvrdenie partnerstva budovaného už od čias studenej vojny.

To sa po ruskej invázii na Ukrajinu ešte prehĺbilo, čo podľa odborníkov zo strany Indie nie je len tradícia, ale aj peniaze a taktika, ako čeliť hlavnému rivalovi – Číne.

Súhlasí s tým aj komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák a návštevu indického premiéra v Moskve vníma dokonca miernu podporu Ruska. Podčiarkuje však práve obchodný význam.

„Rusko dodalo v dobe, kedy sa naň začali vzťahovať západné sankcie surovú ropu za 65 miliárd dolárov, za to nemá India v Rusku žiadnu protiváhu,“ povedal.

Upozorňuje aj na to, že Rusko v čase vojny neplní dohodnuté dodávky zbraní Indii. „Napríklad sa to týka piatich komplexov raketových S-400 veľmi účinných. Vidíme účinky týchto komplexov pri útokoch na Ukrajinu. Príslušná dohoda bola podpísaná už v roku 2018,“ pokračuje Dvořák.

Kyjev aj západné krajiny indicko-ruskú schôdzku v Moskve kritizovali. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ju označil za zničujúcu ranu pre mierové úsilie.

Niektorí analytici ale konštatujú, že India nateraz nemá dôvod vzdať sa výhod, ktoré vzťah s Ruskom ponúka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál