Na hlavný obsah

Prvé kroky Vladimira Putina smerujú do Číny. Stretne sa s tamojším prezidentom

Putin navštívi Čínu pravdepodobne v máji.

Prvé kroky Vladimira Putina smerujú do Číny. Stretne sa s tamojším prezidentom
Na snímke (zľava) ruský prezident Vladimi Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji vydá na návštevu Číny, kde sa stretne so svojím náprotivkom Si Ťin-pchingom, uviedla v utorok (19. 3.) agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje nemenované zdroje.

Cesta do Číny by mohla byť prvou Putinovou zahraničnou návštevou v novom funkčnom období, do ktorého bol práve zvolený. Voľby trvali od piatka (15, 3.) do nedele a vyvolali ostrú kritiku Západu. Ten ich označil za neslobodné a odsúdil, že Moskva vypísala hlasovanie aj na Ruskom okupovaných ukrajinských územiach.

Správu o chystanej Putinovej ceste do Číny potvrdilo nezávisle od seba päť zdrojov, uviedla agentúra Reuters. Dva z nich uviedli, že Putinova návšteva Číny by mohla predchádzať plánovanej ceste Si Ťin-pchinga do Európy. Jeden zo zdrojov agentúre povedal, že Putin sa zrejme do ázijskej krajiny vydá v druhej polovici mája.

Čína Putinovi k víťazstvu gratulovala

Niektorí zahraniční diplomati a politickí komentátori podľa Reuters očakávajú, že Putin by si Čínu mohol zvoliť za cieľ svojej prvej zahraničnej cesty v novom funkčnom období. Uvedú ho doň 7. mája. Čína, rovnako ako India alebo Severná Kórea, boli medzi krajinami, ktoré Putinovi k ďalšiemu víťazstvu v ruských prezidentských voľbách zablahoželali.

Rusko a Čína podľa Reuters v poslednom čase upevnili obchodné i vojenské vzťahy. Čína rovnako ako Rusko čelí západným sankciám, hoci v menšej miere. Krátko pred ruským vpádom na Ukrajinu vo februári 2022 krajiny počas Putinovej návštevy Pekingu ohlásili „neobmedzené“ partnerstvo.

Naposledy sa Putin so svojím čínskym náprotivkom stretol v októbri minulého roka na okraj summitu k plánu takzvaného nového Hodvábneho chodníka. Čínsky prezident bol predtým v marci na trojdňovej návšteve v Moskve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet