Na hlavný obsah

Ministerka Šimkovičová čelí trestnému oznámeniu. Týka sa podozrenia z rasizmu a antisemitizmu

Trestné oznámenie podali na generálnu prokuratúru.

Ministerka Šimkovičová čelí trestnému oznámeniu. Týka sa podozrenia z rasizmu a antisemitizmu
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS). Foto: TASR/Daniel Stehlík

Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) vo štvrtok (4. 7.) ráno podala na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie na ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nom. SNS).

IĽP má podozrenie, že výrokmi v stredajšom (3. 7.) rozhovore pre portál Topky.sk sa dopustila šírenia a podpory rasizmu a antisemitizmu. Ministerka povedala: “Európa vymiera. Nerodia sa nové deti, pretože tu je pretlak LGBTI. A zvláštne je, že pri bielej rase.”

“Je šokujúce, že ešte to nie sú ani len dva roky od teroristického útoku na Zámockej, pri ktorom zomreli dvaja ľudia, a členka vlády rozpráva takéto veci,” uviedol riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

„Podpora a šírenie homofóbie na Slovensku, stále nie sú postavené mimo zákon, no rasizmus a antisemitizmus áno, a preto očakávame, že orgány činné v trestnom konaní pani Šimkovičovú odstíhajú v plnom rozsahu zákona. Podpora rasizmu a antisemitizmu nemá v Európe v roku 2024 čo hľadať. Vieme, kam takéto tendencie viedli v minulosti. Vyzývame ministerku Šimkovičovú, aby okamžite odstúpila,” uviedol Weisenbacher.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko