Na hlavný obsah

MIRRI podalo trestné oznámenie v súvislosti so štátnou firmou Slovensko IT

Firma vykázala kumulovanú stratu viac ako sedem miliónov eur.

MIRRI podalo trestné oznámenie v súvislosti so štátnou firmou Slovensko IT
Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s likvidáciou štátnej akciovej spoločnosti Slovensko IT.

Firma vykázala kumulovanú stratu viac ako sedem miliónov eur a tiež veľmi vážne pochybenia. Tými sa zaoberal Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR. Informovalo o tom v pondelok (22. 7.) MIRRI.

„Pokus so štátnou akciovkou stál dohromady daňových poplatníkov desať miliónov eur, keďže kumulovaná strata Slovensko IT dosiahla viac ako sedem miliónov eur a ďalšie milióny eur bude musieť na úplné ukončenie tohto slávneho podnikania doplatiť štát,“ uviedol minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

NKÚ ďalej odhalil 27 vážnych pochybení, protizákonných konaní a plytvanie štátnymi prostriedkami. Raši informoval, že podľa interných zistení rezortu malo dôjsť taktiež k spáchaniu trestného činu.

Orgány činné v trestnom konaní by mali zistiť, či bola nezodpovedným konaním firmy spôsobená škoda štátu a identifikovať osobu zodpovednú za toto pochybenie. Na základe kontroly NKÚ bol vypracovaný protokol, z ktorého vyplynulo, že zriaďovateľ Slovensko IT konal nad rámec svojich zákonných kompetencií.

Takmer polmiliónová škoda

Na základe protokolu NKÚ vznikla škoda spôsobená štatutármi vo výške takmer 498-tisíc eur. Ďalšia škoda vznikla pri nájme nehnuteľnosti v Košiciach, ktorú prenajali v rozpore so zákonom.

„Vzhľadom na zatiaľ ustálenú výšku spôsobenej škody a s poukázaním na zistenia NKÚ a skutočnosti vyplývajúce z protokolu NKÚ, ministerstvo podalo trestné oznámenie a postúpilo vec na ďalšie konanie,“ dodal súčasný šéf rezortu.

Ministerstvo uviedlo, že deklarovaný cieľ spoločnosti Slovensko IT, a teda úspora verejných zdrojov pri realizácii IT projektov, nemohla byť podľa správy NKÚ dosiahnutá, vzhľadom na spôsob riadenia spoločnosti už od jej vzniku.

Štatutári spoločnosti podľa výsledkov kontroly nekonali v súlade so záujmami spoločnosti a akcionára, ani so stanovami spoločnosti. Raši taktiež upozornil na nevhodné výberové konanie zamestnancov. Tí podľa neho neboli dostatočne kvalifikovaní a neboli schopní vykonávať svoje pracovné povinnosti.

Nekompetencia zamestnancov mala viesť k využívaniu subdodávateľov a vybudovaniu závislosti od tretích strán. Exministerka investícií a informatizácie Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ) doposiaľ odmietla tvrdenia súčasného ministra a v júni tohto roka povedala, že z jeho strany ide o šikanu a zastrašovanie opozície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko