Na hlavný obsah

Na východe sa šíri žltačka: Pribúdajú nakazení a nemocniciam dochádzajú kapacity

Predpokladá sa, že počet pacientov nakazených týmto vírusovým ochorením bude pribúdať.

Na východe sa šíri žltačka: Pribúdajú nakazení a nemocniciam dochádzajú kapacity
Ilustračná snímka - zdravotnícky personál v rúškach. Foto: Profimedia

V michalovskej nemocnici je hospitalizovaných 12 pacientov s hepatitídou typu A (VHA). K dispozícii majú ďalšie štyri lôžka pre pacientov s týmto ochorením. Pre TASR to uviedla PR špecialistka Penta Hospitals Bianka Krejčíová.

„Situáciu monitorujeme a v spolupráci s ostatnými pracoviskami v širšom regióne budeme na ňu adekvátne reagovať,“ uviedla.

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove má na infekčnom oddelení 35 pacientov s VHA, väčšina hospitalizovaných sú deti. Ako uviedla PR manažérka prešovskej nemocnice Martina Pavliková, kapacity oddelenia sú naplnené.

„Prešovská nemocnica aktuálne naplnila svoje kapacity (vrátane reprofilizácie 19 lôžok z dermatovenerológie), preto požiadala o pomoc a súčinnosť Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove, aby sa na riešení tejto závažnej situácie podieľali aj ďalšie zdravotnícke zariadenia,“ doplnila.

V prešovskej nemocnici od vlaňajšej jesene evidujú zvýšený počet pacientov hospitalizovaných v súvislosti s výskytom hepatitídy typu A. Nemocnica uviedla, že 82 percent pacientov je však z iných okresov, najmä zo Starej Ľubovne – osady Podsadek.

Ďalší pacienti sú z okresov Humenné, Bardejov, Stropkov, z osady Jarovnice a predpokladajú, že pacientov nakazených týmto vírusovým ochorením bude pribúdať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny