Na hlavný obsah

Najpomalšie preteky na svete: V Anglicku súťažili slimáky, týždeň pred štartom im nasadili diétu

Netradičné majstrovstvá sveta sa tam tešia čoraz väčšej obľube.

Najpomalšie preteky na svete: V Anglicku súťažili slimáky, týždeň pred štartom im nasadili diétu
Preteky slimákov. Foto: STVR

V anglickom Conghame zorganizovali najpomalšie preteky na svete. Súťažili v nich slimáky. Netradičné majstrovstvá sveta sa tam tešia čoraz väčšej obľube.

Na tieto preteky naozaj netreba veľa. Kruhový stôl, plachtu s nakreslenými kruhmi, vodu a slimáky. Po registrácii dostanú pretekári štartové čísla a môžu odštartovať.

„Všetci sú ako zvyčajne nadšení. Slimáky majú tento rok veľmi dobré podmienky. Je vlhko a nie príliš teplo – presne tak to majú rady,“ hovorí organizátor pretekov Nickolas Dickson.

Pretekom slimákov sa v Správach venoval redaktor Kamil Kolenič:

Tak ako iní pretekári, aj slimáky potrebujú byť vo forme. Týždeň pred štartom začínajú s diétou. „Pre čo najlepší výkon je dobré ich kŕmiť čerstvou zeleninou, uhorkami či šalátom. Dôležitá je aj ich veľkosť. Mali by byť ani nie príliš veľké, ani malé,“ opisuje Dickson.

Pravidlá sú jednoduché. Slimáky pretekajú na dráhe v tvare terča. Začínajú v strede. Vyhrá ten, ktorý ako prvý prejde vonkajším kruhom vzdialeným 30 centimetrov od štartu.

„Je to šialené tempo. Páči sa mi to. Môžem si pokojne odbehnúť na kávu, najesť sa a nič mi neujde. Ide najmä o zábavu. Víťazom je každý,“ priblížil účastník pretekov Chris Hamilton.

Majstrom však môže byť len jeden. Tento rok sa ním stal slimák Jeff. „Jeff začínal na slnku, čo ho spomalilo. Vo finále sa však rozbehol a doslova letel. Bolo to úžasné,“ povedal majiteľ víťazného slimáka Simon Lilley.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet