Na hlavný obsah

Objav najväčšieho zafíru na Slovensku: Amatérsky zberateľ drahokam našiel, keď sa vybral na huby

Nový zafír ešte nemá meno. Nálezca naň vyhlásil verejnú anketu.

Objav najväčšieho zafíru na Slovensku: Amatérsky zberateľ drahokam našiel, keď sa vybral na huby
Na snímke amatérsky zberateľ minerálov. Foto: RTVS

Amatérskemu zberateľovi minerálov z juhu stredného Slovenska sa podaril ďalší unikátny objav. Ladislav Oravec našiel zatiaľ najväčší drahokam – zafír na našom území. V obci, kde sa tak stalo, postavia pri tejto príležitosti pamätník.

Nepísaný kráľ lovcov zafírov našiel vlani pri hľadaní minerálov prst z pravekého živočícha tapíra. Najnovšie počas zbierania húb v kameňolome v katastri obce Gemerský Jablonec natrafil na najväčší zafír, aký doteraz našiel.

Nálezu najväčšieho zafíru na našom území sa v Správach RTVS venoval redaktor Radovan Kondrlík:

„Hríby som nenašiel, tak som sa dal do hľadania zafírov. Po asi polhodinke som zostal v nemom úžase. Našiel som nového rekordmana. Myslel som si, že tam na mieste odpadnem, keď som videl jeho krásnu farbu,“ opísal amatérsky mineralóg Ladislav Oravec.

„Je to najväčší zafír, ktorý sa kedy našiel na našom území, ale nielen na našom území, ale aj v celých Karpatoch. Je modrý. Nájsť zafír v oblasti Hajnáčky, Gemerského Jablonca je veľmi náročné,“ hovorí mineralóg z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave Daniel Ozdín.

Ako sa bude zafír volať?

Nový zafír ešte nemá meno. Nálezca naň vyhlásil verejnú anketu. „Najviac lajkov a najviac komentárov je na meno Oravín,“ hovorí pán Ladislav.

V Gemerskom Jablonci nezostane nález bez povšimnutia. „Vyberáme pamätník na tento zafír. Vystavíme ho na obecnom úrade,“ povedal starosta obce Gemerský Jablonec Štefan Farkaš.

Vo Fiľakove už majú niekoľko zafírov od Ladislava Oravca. „No a toto je tretí väčší a dúfame, že ešte nájde ďalšie,“ vyhlásila riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove Viktória Tittonová.

Zberateľa mimoriadne chvália v Maďarsku. „Hovoria, že keby je tento nález v Maďarsku, tak by ma tak finančne ocenili, že si to neviem ani predstaviť. Na Slovensku ma zatiaľ ocenili tak, že mi povedali ďakujem a tým to skončilo,“ povedal pán Ladislav.

Zberateľ Ladislav Oravec už avizoval, že aj svoj najnovší objav zapožičia hradnému múzeu vo Fiľakove.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny