Na hlavný obsah

Amatérsky hľadač objavil na juhu Slovenska unikátny nález. Ide o milióny rokov starú časť tela živočícha

Nález bude zdobiť zbierku v múzeu na hrade vo Fiľakove.

Amatérsky hľadač objavil na juhu Slovenska unikátny nález. Ide o milióny rokov starú časť tela živočícha
Unikátny nález prstu z nohy tapíra. Foto: RTVS

Na juhu stredného Slovenska objavili jedinečnú pamiatku. Ide o takmer štyri milióny rokov starú časť tela živočícha. Nález bude zdobiť zbierku v múzeu na hrade vo Fiľakove.

Náš jediný UNESCO geopark, ku ktorému patrí Lom nad Kostnicou pri obci Hajnáčka, je rajom hľadačov diamantov – zafírov. Ich nepísaný kráľ je Ladislav Oravec. Našiel už niekoľko vzácnych kúskov. Najnovšie však objavil niečo iné.

„Pred pár dňami som sa vybral do bývalého kameňolomu na zafírovačku. Upriamil som pohľad na takúto nezvyčajnú vec, ktorá ma hneď zaujala,“ hovorí amatérsky mineralóg Ladislav Oravec.

Jedinečnému objavu sa v reportáži venovali redaktori RTVS Andrea Šeligová a Radovan Kondrlík:

„Ide o nález prstového článku z nohy tapíra. Nie je to nejaký ojedinelý nález, ale je zaujímavý tým, že pochádza z lokality, ktorá je veľmi známa na Slovensku. Robilo sa tam viacero výskumov. Sú to zvieratká, ktoré žili v Európe zhruba pred 2-3 miliónmi rokov, dnes ich príbuzní žijú v juhovýchodnej Ázii,“ vysvetľuje Martin Sabol z Prírodovedeckej fakulty UK.

Skôr ako finančnú má podľa odborníka nález vedeckú hodnotu. „Tapír je pomerne veľký, je príbuzný koňom alebo nosorožcom. Patrí do rovnakej skupiny nepárnokopytníkov, ale na rozdiel od nich má akoby chobôtik, čiže akoby pripomínal predkov slonov,“ dodáva Sabol.

V oblasti okolo Hajnáčky sa našlo najviac fosílií tapírov v celej Európe. „Pán Oravec, amatérsky mineralóg, už u nás takéto unikátne vzácnosti našiel aj v minulosti a sme radi, že znova sa mu podarilo v našej lokalite takúto vzácnosť nájsť,“ hovorí starosta obce Hajnáčka Ivan Poprocký.

Ladislav Oravec nález dlho nedržal u seba. Odovzdal ho do zbierky v múzeu na hrade vo Fiľakove. „Som veľmi rád, že sa zachránil a že bude tu vo fiľakovskom múzeu v stálej expozícii a zachová sa tu u nás na Slovensku,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny