Na hlavný obsah

Primátor Košíc bude vysvetľovať úle na magistráte. Med chce rozdávať návštevám

Primátor tam ešte na jar umiestnil 250 tisíc včiel.

Primátor Košíc bude vysvetľovať úle na magistráte. Med chce rozdávať návštevám
Na snímke vľavo primátor mesta Košice Jaroslav Polaček. Foto: RTVS

Košický primátor sa postaví pred parlamentný výbor. Vysvetľovať bude včely na streche magistrátu. Primátor tam ešte na jar umiestnil 250 tisíc včiel. Zmluvu s mestom uzavrel ako registrovaný včelár. Hlavný kontrolór mesta v tom vidí možný konflikt záujmov.

Primátorovi a včelárovi zároveň sa už podarilo vytočiť viac ako 50 kilogramov medu. Podnetom sa zaoberali poslanci na uplynulom mestskom zastupiteľstve.

„Ide o zmluvný vzťah, v ktorom Ing. Jaroslav Polaček nevystupuje ako primátor mesta Košice, ale ako registrovaný včelár,“ hovorí poslanec MsZ Košice Dominik Karaffa.

„Neuveríte, ale je s tým strašná drina, pán poslanec. Ja som to niekoľko nocí fľaškoval, niekoľko nocí som to balil,“ zdôraznil primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.

Spornej aktivite košického primátora sa v Správach o 16:00 h venoval redaktor Ondrej Behún:

„Chcem podotknúť, že ľudia tu potrebujú manažéra-primátora, nie včelára,“ myslí si poslanec MsZ Košice Ladislav Lörinc.

Podnetom sa komisia zaoberať musela. Keďže ide o primátora, na jeho prešetrenie nemá kompetencie. „Podnet hlavného kontrolóra mesta Košice bude postúpený výboru Národnej rady SR,“ priblížil Karaffa.

„Aby som to mohol prezentovať a celému Slovensku povedať svoj bohumilý úmysel,“ skonštatoval primátor.

Výhrady má aj Transparency International

Postup primátora sa nepozdáva ani Transparency International Slovensko. Myšlienku síce hodnotí jej riaditeľ pozitívne, no primátor by podľa neho mal vysvetliť niektoré fakty.

„Prečo si mesto vybralo na takúto aktivitu práve jeho a či o takúto možnosť nemali prípadne záujem aj nejakí iní včelári, ktorí by mohli z mestského medu a z tej značky tiež nejakým spôsobom profitovať,“ upozornil riaditeľ Transparency International Slovensko Michal Piško.

„Je dôvodný predpoklad, že sa na Slovensku nenájde včelár, ktorý by investoval stovky eur do úľov, do včiel, dal by ich na strechu magistrátu a všetok med by odovzdal samotnému mestu na reprezentačné účely,“ tvrdí primátor Polaček.

Primátor totiž chce med rozdávať hosťom a oficiálnym návštevám. Ďalším jablkom sváru je aj samotná etiketa fľaštičky s medom. Tá totiž okrem erbu či názvu obsahuje aj meno včelára a zároveň primátora Jaroslava Polačeka.

„Z tohto PR rozmeru a z etikety môže politicky ťažiť tak, ako by mohol zase iný včelár ťažiť obchodne,“ myslí si Piško. „Som registrovaný včelár, a teda povinnosťou včelára je med jednoznačne označiť. A to označenie sme urobili mojím menom,“ bráni sa Polaček.

Primátor je pripravený obhájiť sa aj na mandátovom a imunitnom výbore v Národnej rade SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny