Na hlavný obsah

Primátor Košíc nechce medzi mestskými poslancami starostov mestských častí

Podľa politológa takáto zmena nie je správnou cestou.

Primátor Košíc nechce medzi mestskými poslancami starostov mestských častí
Zasadnutie košického mestského zastupiteľstva. Foto: RTVS

Starostovia mestských častí by nemali byť aj poslancami mestského zastupiteľstva. Tvrdí to košický primátor Jaroslav Polaček. Podľa neho sú v konflikte záujmov, pretože neobhajujú záujmy celého mesta, ale jednotlivých častí. Politológ tvrdí, že takáto zmena nie je správnou cestou.

Zo 41 poslancov Košického mestského zastupiteľstva sú desiati aj starostami mestských častí. Primátorovi sa to nepáči. „Starosta nech sa stará o mestskú časť. Nemôže byť zároveň aj v konflikte záujmov, kedy sem príde ako poslanec,“ povedal Polaček.

„Nesúhlasíme s politikou siedmich starostov, ktorí sa ako mestskí poslanci v mestskom zastupiteľstve nesprávajú ako mestskí poslanci, ale snažia sa zvýhodňovať obyvateľov len svojich mestských častí,“ povedala košická viceprimátorka Lucia Gurbáľová.

Zmenám, ktoré navrhuje košický primátor, sa v Aktuálne :24 venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

Mestské časti sa obrátili na prokuratúru

Vyhlásenia prišli po tom, ako primátor informoval o rozhodnutí prokuratúry, že nevyplatením podielových daní mestským častiam neporušil žiadny právny predpis. Na prokuratúru sa obrátilo sedem mestských častí.

„Rozumiem každému starostovi, že sa snaží pre svoju mestskú časť získať čo najviac peňazí. Či je správne tým, že to zoberie z mestského mešca, o tom treba polemizovať,“ dodal Polaček.

„Vnímam to ako zástupnú tému. Vždy, keď pánovi primátorovi tečie do topánok, tak otvára inú tému, ktorú nemá odkonzultovanú a nie je reálna,“ uviedol starosta košickej mestskej časti Sídlisko KVP a mestský poslanec Ladislav Lörinc.

„Poslanci alebo aj starostovia, ktorí sú v úlohe poslanca, zastupujú daný volebný obvod, čiže danú mestskú časť. Mestské časti tvoria jeden celok – mesto Košice,“ vysvetlila starostka košickej mestskej časti Nad jazerom a mestská poslankyňa Lenka Kovačevičová.

Politológ takúto zmenu kritizuje

Podľa politológa by zmena, o ktorej hovorí košický primátor, nebola najšťastnejšia. „Každý, či už je starosta, alebo poslanec, vždy bude mať bližšie k niektorej z tých častí mesta,“ priblížil politológ z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka Miroslav Řádek.

Aby k takejto zmene mohlo dôjsť, novelizáciu zákona by musela prerokovať aj Národná rada (NR) SR. „Zdá sa mi, že otázka o tom, či starosta môže, alebo nemôže byť poslanec, je naozaj marginálna v kontexte všetkého ostatného,“ povedal poslanec parlamentu Martin Dubéci (Progresívne Slovensko).

„Zatiaľ o tom neviem. Neviem ani o tom, že by v NR SR bola takáto téma otvorená,“ uviedol poslanec parlamentu a mestský poslanec v Košiciach Andrej Sitkár (Smer-SD).

Politológ pripomína aj neustále konflikty medzi vedením mesta a niektorými poslancami či starostami. „Určite to, čo navrhuje pán primátor, nie je riešením,“ povedal politológ Řádek.

Dodal, že na to, aby mohli nemalé problémy mesta vyriešiť, si k sebe všetky strany musia nájsť cestu.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny