Na hlavný obsah

R. Vittek: Calzona mohol kritiku očakávať. Teraz na ňu odpovedal najlepším možným spôsobom

Podľa Vitteka by si Slováci postup do štvrťfinále zaslúžili.

Aj bývalý slovenský futbalový reprezentant Róbert Vittek pozorne sledoval výkony národného tímu na ME 2024. Hoci sa Slovákom nepodarilo prvýkrát v ére samostatnosti postúpiť na vrcholnom podujatí medzi osmičku najlepších, podľa niekdajšej opory nechali sokoli na ihrisku všetko a z Nemecka odišli so cťou.

Slovákov pritom delili od štvrťfinálovej miestenky len sekundy. Z rúk im ju najskôr zobral parádny presný zásah Bellinghama v piatej minúte nadstaveného času, potom o ňu definitívne prišli po góle Kanea v predĺžení.

„Pre našich chlapcov je prehra veľmi krutá. Mali sme veľmi dobre rozbehnutý duel. Anglicko bolo zdolateľné, pretože nemalo dobrý šampionát. Na druhej strane, my sme ho mali výborný. Ťažko sa mi na to pozeralo. Národ na nich však môže byť pyšný,“ zhodnotil na úvod Vittek.

Potenciál Slovákov je obrovský

Slovensko sa predstavilo na treťom kontinentálnom šampionáte v rade, pričom zo skupiny postúpilo druhýkrát. Prienik do vyraďovacej časti sa Slovákom podaril aj pri jedinej účasti na majstrovstvách sveta v roku 2010. Na štvrťfinálovú účasť sa stále čaká.

„Hráčom som štvrťfinále veľmi prial. Pre slovenský futbal by to bol veľký úspech. Chalani si to zaslúžili. Mrzí ma to kvôli nim. Porovnávať svet a Európu ju niečo iné, ale zanechali výborný dojem a získali si srdcia nielen slovenských fanúšikov, ale aj tých po celej Európe. Mužstvo to len posilní. Ukázali, akým silným mužstvom vedia byť. Keď sa pozriem na celý tím, tak možno až na dvoch hráčov, ostane celý pokope. Keď prídu mladí hráči, tak potenciál je obrovský,“ nechal sa počuť štvorgólový strelec Slovenska zo svetového šampionátu v Juhoafrickej republike.

K rovnakému gólovému zápisu ako Vittek pred štrnástimi rokmi na MS bol na ME 2024 blízko Ivan Schranz. Útočník pražskej Slavie napokon zaznamenal o jeden gól menej (3), no s turnajom sa aj tak rozlúčil ako najlepší strelec Slovenska. Po odohraní všetkých osemfinálových duelov bol spolu s ďalšími tromi hráčmi na čele tabuľky všetkých strelcov.

„Neviem, či ma Ivan šokoval, ale určite ma potešil. Vždy je dôležité, aby sme našli takéhoto strelca a som rád, že sme ho aj mali. Keď chcete postúpiť zo skupiny alebo ísť ďalej, tak niekto musí takto vystreliť. „Šranci“ je veľmi vďačný hráč, a keby som bol tréner, tak by som ho veľmi chcel mať v mužstve. Je behavý, obetavý, s veľmi dobrou technikou a teraz dokázal, že vie byť aj gólový,“ pochválil Schranza strelec 23 reprezentačných gólov.

Bolo by dobré nájsť náhradu za Pekaríka

Rovnako ako tréner Francesco Calzona, aj Vittek vyzdvihol významný prínos 37-ročného obrancu Petra Pekaríka, ktorý hájil farby Slovenska na štvrtom vrcholnom turnaji.

„Jeho výkony boli veľmi prekvapivé, pretože sezónu na klubovej úrovni prakticky nehral. Vzhľadom na jeho vek predviedol fantastické výkony. „Peky“ je veľmi pokorný, ale aj veľký profesionál. Rovnako tak môžem spomenúť aj Juraja Kucku. Obaja robia pre futbal všetko. Pekarík sa na majstrovstvá pripravil fantasticky,“ povedal Vittek a na adresu najskúsenejšieho Slováka na ME dodal.

„Bolo by dobré, keby sme už mali zaňho aj nejakú náhradu, ale zároveň s ním mohli rátať aj naďalej. Verím, že tieto majstrovstvá mu pomôžu nájsť si nový klub a ostať na najvyššej profesionálnej úrovni a pomôcť reprezentácii,“ okomentoval Vittek, podľa ktorého Pekaríka potiahli k skvelým výkonom aj jeho spoluhráči, ktorí hrali ako jeden tím.

Peter Pekarík
Na snímke Peter Pekarík po nepremenení šance v osemfinále Anglicko – Slovensko na ME 2024.Foto: TASR/AP

Kritika Calzonu bola trocha na mieste

Tréner Francesco Calzona má za sebou prvé veľké podujatie v pozícii hlavného trénera. Aj on žne po šampionáte chválu za výrazné zlepšenie herného prejavu Slovákov. Keď však pred takmer dvomi rokmi na trénerskú lavičku zasadal, čeliť musel aj kritike.

„Ako Calzona prišiel nebolo úplne v poriadku, takže kritika bola trocha na mieste a dala sa očakávať. Ak príde zahraničný tréner s takým platom, musí očakávať aj nejakú kritiku. On sa k nej nepostavil správne, ale najlepšiu možnú odpoveď dal s hráčmi na ihrisku. Musím povedať, že aj po hernej stránke rástli a bola radosť na to pozerať. Trénersky zanechal veľkú stopu,“ uzavrel historicky druhý najlepší strelec slovenskej futbalovej reprezentácie.

Róbert Vittek o trénerovi slovenskej futbalovej reprezentácie Francescovi Calzonovi:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport