Na hlavný obsah

Skúsený Pekarík o ukončení reprezentačnej kariéry zatiaľ neuvažuje: Necítim žiadne limity

Pekaríkov prístup chváli aj tréner reprezentácie Calzona.

Skúsený Pekarík o ukončení reprezentačnej kariéry zatiaľ neuvažuje: Necítim žiadne limity
Na snímke Angličan Phil Foden a Peter Pekarík. Foto: TASR/AP

Taliansky tréner Francesco Calzona pôsobí pri slovenskej futbalovej reprezentácii už takmer dva roky. Po úvodných piatich zápasoch na lavičke bez víťazstva žiadal jediné – čas. Dnes sa už jasne ukazuje jeho rukopis. Mužstvo hrá atraktívne a môže konkurovať aj najväčším európskym veľmociam.

„Vždy som tvrdil, že moje mužstvo musí hrať v prvom rade dobrý futbal. Opakujem tie isté veci už 22 mesiacov. Za ten čas čo som tu, sme nehrali proti súperovi, ktorý by nás prevyšoval dlhšie ako 25 minút. Som rád, že mužstvo pochopilo, že dobré výsledky sa dajú dosahovať dobrou hrou,“ uviedol 55-ročný kouč.

Calzonovi sa podarilo nájsť silnú základnú jedenástku, v ktorej svetovými výkonmi vynikal Stanislav Lobotka. Hlavnou zbraňou Slovákov bol však tímový duch.

„Silou tohto tímu boli tí, ktorí hrali menej alebo vôbec. O ničom sa nepolemizovalo. Všetci išli stále na sto percent na každom tréningu,“ pokračoval Calzona.

„Nás by ponorková choroba nikdy nezasiahla, pretože tím je fantasticky nastavený. Verím, že takto to bude pokračovať aj ďalej,“ zaželal si kapitán Milan Škriniar.

Pekaríka futbal stále napĺňa

Súčasťou štvrtého veľkého turnaja boli stálice Peter Pekarík a Juraj Kucka. Obaja vo veku 37 rokov. Pekarík o ukončení reprezentačnej kariéry zatiaľ neuvažuje.

„Určite chcem na vrcholovej úrovni pokračovať aj naďalej, pretože naozaj po fyzickej aj mentálnej stránke necítim žiadne limity. Futbal ma napĺňa obrovskou radosťou,“ priznal Pekarík.

„Strata týchto dvoch by bola veľká. Verím, že ešte budú pokračovať. Postupom času tam však musíme dávať mladších hráčov. Pokiaľ budú pripravení, budem prvý, kto im dá šancu,“ vyjadril sa na adresu skúsených reprezentantov Calzona.

V súvislosti s Pekaríkom, ktorý počas sezóny odohral v druhej Bundeslige za berlínsku Herthu iba päť zápasov, sa viaže talianskemu trénerovi najpamätnejšia spomienka šampionátu.

„Keď som ho videl atakovať súperove pokutové územie pár minút pred koncom predĺženia súboja s Anglickom. Mohol dať aj gól. Tento obrázok budem mať v hlave. Ukazuje to, aký je profesionál a ako by mal vyzerať hráč v reprezentácii,“ pochválil Pekaríka Calzona.

Peter Pekarík
Na snímke slovenský reprezentant Peter Pekarík po nepremenenej šanci v zápase proti Anglicku na ME 2024. Foto: TASR/AP

„V mojej pripravenosti mi pomohla moja dlhoročná nastavená životospráva a tréningové metódy. Milujem, keď môžem na sebe tvrdo pracovať a tá tvrdá práca sa nakoniec aj vypláca, čo potvrdil aj tento šampionát. Pokiaľ ma slovenská reprezentácia bude naďalej potrebovať, tak prečo nie,“ uzavrel.

Vo večerných Góloch – bodoch – sekundách sa téme venovala športová redaktorka Slovenskej televízie Dominika Komrhelová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport