Na hlavný obsah

Slovnaft nepošle štátu desiatky miliónov eur. Odkázal, že nemá povinnosť zaplatiť solidárnu daň

Peniaze budú v rozpočte chýbať.

Slovnaft nepošle štátu desiatky miliónov eur. Odkázal, že nemá povinnosť zaplatiť solidárnu daň
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Štát nezíska peniaze do rozpočtu, s ktorými už rátal. Bratislavská rafinéria Slovnaft nepošle 180 miliónov eur. Odkázala len, že solidárna daň sa na ňu nevzťahuje.

Štát očakáva až 280 miliónov eur od všetkých spracovateľov ropy. Najviac by mala prispieť rafinéria Slovnaft. Ide o takzvanú solidárnu daň z nadmerných ziskov. Rafinéria tvrdí, že nemá povinnosť túto daň zaplatiť.

„Ani ministerstvo financií nevedelo predpokladať, aké budú finálne tržby Slovnaftu. Slovnaft tým, že nedosiahol 75 percent obratu čisto iba z rafinácie ropy, pretože má iné obchodné činnosti, tým pádom nie je daňovníkom pre solidárny príspevok,“ uviedol hovorca rafinérie Anton Molnár.

Solidárnej dani od Slovnaftu sa v relácii Správy :24 venoval redaktor Erik Adamson:

Ministerstvo financií pre Slovenskú televíziu nechcelo konkretizovať, o čom s rafinériou rokujú. „Vzájomné rokovanie so zástupcami spoločnosti na technickej úrovni sa už uskutočnilo. V tejto chvíli je však predčasné hovoriť o akýchkoľvek podrobnostiach,“ ozrejmil hovorca rezortu Pavol Kirinovič.

Peniaze budú chýbať

Tieto peniaze budú chýbať v štátnom rozpočte. V tom už teraz chýba skoro jeden a pol miliardy eur. Ministerstvo spoločne s finančnou správou minulý mesiac predstavilo plán konsolidácie verejných financií.

„Vláda SR, ministerstvo financií, ja ako minister financií, máme úplne jasný plán, ako ideme robiť konsolidáciu. Plán je nasledovný. Ideme znižovať deficit verejných financií o percento ročne,“ povedal minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Štátu sa teda po ďalších chýbajúcich peniazoch zvýši deficit. Ten presiahne jeden a pol miliardy eur. Analytici pripomínajú, že časť z toho spôsobí ukončenie pomoci rodinám.

„Odznenie štedrých rodinných dávok z obdobia Matovičovej vlády, ktoré môžu v najbližších dvoch rokoch priniesť slovenskému rozpočtu viac ako 900 miliónov eur,“ avizuje analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Slovnaft tento rok namiesto 180 miliónov eur doplatil do štátnej pokladnice ako solidárnu daň len necelé 2 milióny. Pričom v tom prípade ide iba o doplatok za rok 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika