Na hlavný obsah

Dodanie mobilných hangárov pre F-16 v Kuchyni mešká, niekoľko stíhačiek možno dočasne zostane v zahraničí

Víťaz tendra má hangáre dodať v priebehu ôsmich mesiacov.

Dodanie mobilných hangárov pre F-16 v Kuchyni mešká, niekoľko stíhačiek možno dočasne zostane v zahraničí
Na snímke v pozadí odstavená stíhačka F-16 počas slávnostného ceremoniálu na vojenskom letisku Kuchyňa. Foto: TASR/Martin Baumann

Letisko v Kuchyni pri Malackách je takmer pripravené pre prílet stíhačiek F-16. Ministerstvo obrany zrekonštruovalo pre prvé stíhačky statické hangáre. Dodanie ďalších mobilných hangárov však mešká.

Ministerstvo obrany obstaráva päť mobilných hangárov od januára. Podľa súťažných podkladov majú byť vyrobené z ľahkej hliníkovej konštrukcie s minimálnou životnosťou 15 rokov.

Prečo na letisku Kuchyňa chýbajú hangáre pre nové stíhačky zisťoval v Správach redaktor Andrej Bálint:

„Hangár musí ďalej zabezpečiť bezpečné a bezproblémové umiestnenie minimálne jedného kusu lietadla F-16 alebo vrtuľníka UH-60,“ znelo v zákazke.

Zákazku vyhrala a teda hangáre za takmer štyri a pol milióna eur má dodať talianska firma. Rezort obrany je však v časovom sklze. Mobilné hangáre chceli mať vysúťažené už dávnejšie.

„Je ukončené verejné obstarávanie, bola podaná námietka,“ informoval minister obrany Robert Kaliňák. Tú podala slovenská firma. Namietala to, že talianska spoločnosť nesplnila všetky požiadavky na výrobu a dodanie hangárov. Úrad pre verejné obstarávanie v tejto veci rozhodol.

„Úrad konštatuje, že námietky navrhovateľa týkajúce sa nesplnenia požiadaviek na predmet zákazky úspešným uchádzačom považuje za neopodstatnené,“ uviedol hovorca Úradu pre verejné obstarávanie Jozef Gabík.

Stíhačky môžu dočasne zostať v zahraničí

Víťaz tendra má hangáre dodať v priebehu ôsmich mesiacov. Prvé stíhačky F-16 však priletia už tento mesiac. „Budú v hangároch, ktoré sa rekonštruujú, resp. už prebiehajú na nich posledné práce,“ ozrejmil štátny tajomník ministerstva obrany Martin Vojtašovič.

„Vieme využiť aj statické stacionárne hangáre, ktoré momentálne v Malackách sú. Tie jednoznačne neboli určené pre stíhačky F-16, sú určené pre naše dopravné lietadlá, ale samozrejme, môžu byť využívané aj pre tieto nové stíhačky dočasne,“ podotkol generál vo výslužbe Pavel Macko.

Rezort obrany však počíta aj s možnosťou, že niekoľko stíhačiek F-16 zostane dočasne v zahraničí. „Naozaj sa posnažíme, aby čo najmenej stíhačiek zostalo v Spojených štátoch amerických,“ skonštatoval Vojtašovič.

Prvé dve stíhačky k nám priletia koncom tohto mesiaca, ďalšia do konca roka. Kompletná letka 14 stíhačiek F-16 by na Slovensku mala byť budúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko