Na hlavný obsah

Úcta k zvykom či politická propagácia? Kontrolu žatvy začali už v Rakúsko-Uhorsku, hovorí etnologička. Politológ je skeptický

Čo hovoria Katarína Nádaská a Radoslav Štefančík?

Úcta k zvykom či politická propagácia? Kontrolu žatvy začali už v Rakúsko-Uhorsku, hovorí etnologička. Politológ je skeptický
Premiér a minister pôdohospodárstva na kontrole žatvy. Foto: RTVS

Kontrola žatvy je u politikov dlhoročná tradícia. Aj premiér Robert Fico (Smer-SD) sa vracia na polia opakovane. Časť odborníkov vníma tieto aktivity politikov ako zachovanie zvykov. Iní hovoria o politickej propagácii, ako zapôsobiť na voličov.

„Predseda vlády a členovia vlády sa musia zaujímať aj o poľnohospodárstvo. Dobrý hospodár musí vedieť, ako budú naplnené sýpky,“ povedal počas žatvy premiér Robert Fico.

„Minimálne aspoň raz do roka medzi nás zavítajú najvyšší politickí činitelia a vzdajú nám hold. Je to niečo, čo si skutočne zaslúžime a patrí to do každej krajiny,“ uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.

„Myslím si, že je to skôr PR pre ľudí. Treba povedať, že tak, ako existujú poľnohospodári, tak existujú napríklad aj učitelia. Ja si nepamätám nejakého politika, ktorý by prišiel a odučil napríklad jednu hodinu a nechal sa pri tom odfotiť,“ skonštatoval politológ Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík.

Významu tradície kontroly žatvy pre politikov sa v Správach RTVS venovala redaktorka Barbora Šišoláková:

Tradíciu započali už v Rakúsko-Uhorsku

Pred premiérom Robertom Ficom kontrolovali žatvu aj Ľudovít Ódor, Eduard Heger či Iveta Radičová. Etnologička vysvetľuje, že tradíciu započali už politici z čias rakúsko-uhorskej monarchie.

„Samotný cisár alebo jeho splnomocnenci prišli hlavne do Uhorska, ktoré sa nazývalo baňa chleba a masti, aby sa pozreli, ako bude pokračovať úroda. V tomto pokračoval aj prezident Masaryk, potom počas vojenského slovenského štátu vtedajší prezident Tiso,“ vysvetlila etnologička a historička Katarína Nádaská.

Žatvu vníma viac staršia generácia

Žatva bola kedysi vyvrcholením poľnohospodárskej sezóny, akási správa pre ľudí, či budú mať čo jesť. Podľa odborníkov ju dodnes viac vnímajú ľudia na vidieku či staršia generácia.

„Robert Fico sa snaží takýmto spôsobom osloviť pracujúcu vrstvu, ktorá pracuje fyzicky, a to zapadá do jeho konceptu,“ dodal politológ Štefančík.

„Tí ľudia, ktorí žijú na vidieku, majú bližší vzťah k prírode a k poliam. Vnímajú to možno viac ako ľudia v meste, pre ktorých sú návštevy politikov okázalé gestá. Áno, je to síce symbolické gesto, ale poukazuje to na to, že obilie sa stáva veľmi významnou komoditou a vždy je lepšie, keď si dokážeme vypestovať vlastné,“ uzavrela etnologička Nádaská.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko