Na hlavný obsah

V Anglicku pri útoku nožom prišli o život dve deti, šesť ďalších je vážne zranených. Útočníkom bol 17-ročný tínedžer

Verejnosti nehrozí žiadne ďalšie nebezpečenstvo.

V Anglicku pri útoku nožom prišli o život dve deti, šesť ďalších je vážne zranených. Útočníkom bol 17-ročný tínedžer
V Southporte v severozápadnom Anglicku prišlo po napadnutí nožom o život niekoľko ľudí.  Foto: James Speakman/PA Images/Profimedia

Pri útoku nožom v britskom Southporte zomreli dve deti. Šesť ďalších je v nemocnici vo vážnom stave, rovnako ako dvaja dospelí. Miernejšie zranenia utrpeli aj tri ďalšie deti, zranených osôb je teda celkovo 11.

Na tlačovej konferencii to v pondelok (29. 7.) oznámila šéfka policajného zboru Merseyside Serena Kennedyová. Z útoku je podozrivý 17-ročný mladík pôvodom z Cardiffu, ktorého polícia drží vo väzbe.

Muž podľa Kennedyovej útočil v budove tanečnej školy, kde boli deti zhromaždené na podujatí inšpirovanom speváčkou Taylor Swiftovou. Jeho motív zostáva neznámy.

„Domnievame sa, že dospelí, ktorí prišli k ujme, sa hrdinne snažili brániť napadnuté deti. Ako matka a babička si neviem predstaviť bolesť, ktorú v tejto chvíli prežívajú rodiny obetí. Chcela by som im vyjadriť hlbokú a úprimnú sústrasť, „uviedla Kennedyová.

Šéfka miestnej polície tiež potvrdila, že hoci motív útočníka zostáva neznámy, vyšetrovatelia k veci v tejto chvíli nepristupujú ako k teroristickému útoku. „Vyšetrovanie je v rannej fáze,“ poznamenala Kennedyová. Dodala však, že 17-ročný mladík je podozrivý z vraždy a pokusu o vraždu.

Útočníka zatkli

Policajti ani ďalší zástupcovia záchranných zložiek na tlačovej konferencii neprijímali otázky novinárov. Z predchádzajúcich správ vyplýva, že o zranených starajú lekári v troch rôznych nemocniciach.

Útočník v maske a ozbrojený nožom podľa výpovedí svedkov prišiel na miesto činu v taxi. Vodičovi odmietol zaplatiť a ušiel smerom k budove tanečnej školy. Jeden z miestnych obyvateľov a nepriamych svedkov útoku Bare Varathan povedal novinárom, že „deti boli vo veku asi desiatich rokov“.

Najprv vraj počul ženu, ktorá kričala, že „jej dcéru niekto pobodal“ a o moment neskôr videl dve policajné autá, ako sa rútia ulicou Hart Street, v ktorej býva. Postupne začali prichádzať ďalšie policajné a sanitné vozidlá.

Útočníka zatkli ozbrojení policajti, píše BBC. Aký čas ubehol medzi útokom a zatknutím a či sa muž bránil, nie je jasné.

Sústrasť obetiam a poďakovanie zasahujúcim záchranným zložkám na sieti X vyjadrili premiér Keir Starmer a ministerka vnútra Yvette Cooperová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet