Na hlavný obsah

V Kolumbii zakázali býčie zápasy. Ich nadšenci sa chcú obrátiť na súd

Zákon počíta s trojročným prechodným obdobím.

V Kolumbii zakázali býčie zápasy. Ich nadšenci sa chcú obrátiť na súd
Ilustračná snímka. Foto: STVR

V Kolumbii začal platiť zákon, ktorý zakazuje býčie zápasy. Podpísal ho prezident Gustavo Petro. Zástancom koridy odkázal, že tradíciu predkov nemožno ospravedlniť zabíjaním pre zábavu. Nadšenci býčích zápasov, sa chcú obrátiť na ústavný súd.

O presadenie zákona sa kolumbijský prezident snažil od roku 2012, odkedy bol starostom Bogoty. „Tento projekt mal množstvo nepriateľov, ktorí opakovane lobovali, aby zákon neprešiel. Teraz vstúpil do platnosti a čaká nás ďalšia výzva. Potrebujem konkrétny plán pre ľudí, ktorí sú spätí s týmto štýlom života. Plán, ktorý im dovolí nájsť dôstojný profesionálny rozvoj,“ vyhlásil prezident.

Zákon, ktorý Kongres schválil ešte v máji, počíta s trojročným prechodným obdobím. Vláda počas neho povolí koridu len pod podmienkou „nadštandardných životných podmienok a ochrany zvierat.“

„Tieto tri roky budeme pokračovať v tréningoch. Budeme to robiť, kým môžeme, a keď už nebudeme môcť, budeme to robiť aj tak ilegálne. Je to náš život, naša vášeň. Žijem ako toreador, aj zomriem ako toreador,“ uviedol profesionálny toreador Sebastian Caqueza.

„V deň, keď mi povedia, že býčie zápasy sú nadobro zakázané, všetok dobytok dám na bitúnok. Načo chovať býky, ak nemôžu ísť na zápasy? Budem sa venovať inému biznisu,“ skonštatoval chovateľ býkov Gonzalo Saez de Santamaria.

Zákonu o zákaze býčích zápasov v Kolumbii sa v Správach venoval Kamil Kolenič:

„Kolumbia nie je krajinou, kde sa býčie zápasy konajú po celý rok. Je to sezónna záležitosť. Preto si nemyslím, že by zákaz ohrozil živobytie toreadorov. Väčšina má päť alebo šesť vystúpení ročne. Preto je pre mňa ťažké uveriť, že toreadori žijú iba z toho,“ vyhlásila kongresmanka Andrea Padillová.

Býčie zápasy sú stále legálne vo viacerých krajinách vrátane Španielska, Francúzska, Portugalska a Mexika. Naopak Kuba, Argentína, Spojené kráľovstvo či Taliansko ich zakázali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet