Na hlavný obsah

V Košiciach opravujú byty pre rodiny v núdzi. V prvom z nich nájde domov matka s tromi deťmi

Byty rekonštruuje organizácia Úsmev ako dar.

V Košiciach opravujú byty pre rodiny v núdzi. V prvom z nich nájde domov matka s tromi deťmi
Pani Katarína so synom sa tešia na nový byt. Foto: RTVS

Organizácia Úsmev ako dar začala rekonštruovať prvý zo šiestich malometrážnych bytov – získala ich do prenájmu od mesta Košice. Ide o neobývateľné priestory, ktoré opraví vo vlastnej réžii, s pomocou sponzorov a dobrovoľníkov. Potom v nich budú bývať vybrané rodiny v ťažkej životnej situácii.

V byte na košickom sídlisku Západ, ktorý má asi 20 štvorcových metrov, už vymenili okná, v chodbe položili dlažbu, začínajú s prácami na elektroinštalácii a prívode vody.

„Je nutné urobiť podlahy, stropy, urobiť sanitu. Doslova žobreme peniaze na rekonštrukciu každého z týchto šiestich bytov. Naše odhadované predpoklady sú, že na každý jeden byt treba získať približne 15-tisíc eur,“ priblížil manažér Úsmev ako dar pre východné Slovensko Radoslav Dráb.

Pomoci rodinám v núdzi sa v Správach RTVS venovala redaktorka Kristína Plajdicsková:

Tento maličký byt opravia a zariadia aj s pomocou dobrovoľných darcov. Zamestnanci jednej z IT firiem vyzbierali sedemtisíc eur, pomohli aj s novými oknami. „Chceme prísť znova, potom možno ešte to maľovanie. Chceme pomáhať tým, ktorí nemajú to šťastie, zázemie, ktoré my berieme ako samozrejmosť,“ uviedol riaditeľ nemenovanej IT firmy.

Strecha nad hlavou pre matku s tromi deťmi

Rekonštrukcia tohto bytu by mala byť hotová do konca júla. Úsmev ako dar už vybral aj rodinu, ktorá v ňom bude bývať – mamu s troma deťmi.

„Keď som to prvýkrát počula, ja som sa rozplakala. Proste mať pokoj, budeme len my štyria, nebude také prostredie, kde teraz sme. V prvom rade dostanem chlapca domov, musel ísť do reedukačného centra,“ teší sa matka-samoživiteľka Katarína Gonosová.

„Vždy sa rozhodujeme, kde je akútnosť najväčšia, kde hrozí čo najväčšiemu počtu detí odlúčenie od svojho rodiča. Sme sa na Slovensku až prirodzene zmierili s pojmom pracujúca chudoba, kde napriek tomu, že sa rodič maximálne snaží, nedokáže si zabezpečiť prenájom komerčnej ceny bytu a pritom uživiť svoje deti,“ dodal Dráb.

Občianske združenie má v Košiciach a okolí prenajatých 21 bytov – od súkromných osôb, reholí alebo cirkví. Rodinám v nich pomáhajú aj sociálni pracovníci, psychológovia či právnici. Už teraz rokuje s mestom o prenájme ďalších bytov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny