Na hlavný obsah

Vláda opraví novelu Trestného zákona, dohodla sa na tom s Európskou komisiou. Chce to stihnúť čo najrýchlejšie

Koalícia chce opravu prijať v skrátenom legislatívnom konaní.

Vláda opraví novelu Trestného zákona, dohodla sa na tom s Európskou komisiou. Chce to stihnúť čo najrýchlejšie
Európska komisia vyčítala vláde Roberta Fica, že chce znížiť tresty aj za skutky, ktoré sa týkajú zneužívania eurofondov. Foto: Slovenská televízia

Vláda opraví novelu Trestného zákona, o ktorej minulý týždeň rozhodoval Ústavný súd. Podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska sa na tom dohodla s Európskou komisiou. Koalícia chce novelu prijať v parlamente zrýchlene už na budúci týždeň

Ešte v apríli Európska komisia vyčítala vláde Roberta Fica, že chce znížiť tresty aj za skutky, ktoré sa týkajú zneužívania eurofondov. Eurokomisár pre spravodlivosť varoval Slovensko, že nám Únia môže pozastaviť príjem bruselských peňazí.

„Sme pripravení prijať všetky potrebné opatrenia, aby sme uchovali právny štát na Slovenku a chránili aj finančné záujmy Európskej únie. Dodržiavanie právneho štátu je najlepší spôsob, ako zabezpečiť rozpočtovú podporu zo strany Európskej únie v prospech občanov Slovenska,“ uviedol eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders.

Po tom, ako minulý týždeň Ústavný súd rozhodol, že niektoré časti novely Trestného zákona sú protiústavné, slovenskí ministri rokovali s Bruselom. Výsledkom je, že vláda chce novelu Trestného zákona čo najrýchlejšie upraviť.

Oprave novely Trestného zákona sa v Správach venovala redaktorka Katarína Wildová:

„Sme presvedčení, že novely Trestných kódexov sú absolútne v poriadku a v tom nám dal za pravdu Ústavný súd. Tieto zmeny sme v zásade navrhli upraviť po konzultácii s EK aby sme eliminovali akékoľvek možnosti napádania Slovenskej republiky aj zo strany našej opozície aj z iných strán, akým spôsobom poškodiť finančné záujmy Slovenskej republiky,“ vyhlásil minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD).

Mierne zvýšiť tresty

Tresty za skutky, ktoré súvisia so zneužívaním eurofondov, chce vláda napokon mierne zvýšiť. Novela tiež opätovne predlžuje premlčacie lehoty tých skutkov, ktoré sa týkajú poškodzovania finančných záujmov Európskej únie.

„Tieto veci, ktoré sme teraz zahrnuli do návrhu vyplynuli aj z rozhodnutia Ústavného súdu aj z následnej komunikácie s EÚ. Čiže nedali sa urobiť dopredu,“ dodal Susko.

„Nielenže si sami udelili amnestiu a vyšli v ústrety kriminálnikom, zlodejom a svojim ľuďom. Dokonca to celé urobili tak babrácky, že časti novely zastavil Ústavný súd, a časti narážajú na naše záväzky voči Európskej únii. Tak to teraz musia narýchlo, v lete, už po niekoľkýkrát opravovať,“ skonštatoval podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS).

Skrátené legislatívne konanie

Koalícia chce túto opravu prijať v skrátenom legislatívnom konaní. A to ešte skôr, ako vyjde v Zbierke zákonov písomné zdôvodnenie nálezu Ústavného súdu o pôvodnej novele Trestných kódexov.

„Zatiaľ ten nález oficiálne doručený nemáme, nevieme, kedy nám bude doručený. Potom sa tento návrh zverejňuje. Chceli by sme stihnúť Národnú radu SR uskutočniť ešte samozrejme predtým. Čiže do konca júla,“ povedal Susko.

„Rátam, že to rokovanie bude budúci týždeň, aby neodišli všetci na dovolenky,“ vyhlásil podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (SNS).

„Sú to babráci, ktorí najskôr priniesli novelu Trestného zákona v skrátenom konaní, rýchlo si ho schválili bez nejakého pripomienkovania, odkonzultovania, predstavenia verejnosti, odbornej verejnosti. Teraz vedia, že je to zlé a znova prídu v skrátenom konaní s nejakou opravou. Tak mi potom povedzte, aký to je minister, ktorý predloží niečo takéto,“ pýtal predseda strany SaS Branislav Gröhling.

Viac ako stostranové písomné zdôvodnenie rozhodnutia Ústavného súdu sa podľa hovorkyne súdu stále vyhotovuje. Po prijatí má ministerstvo spravodlivosti ešte 15 dní na to, aby ho zverejnilo v Zbierke zákonov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko