Na hlavný obsah

Výpadok ropy z Lukoilu zasiahne aj Slovnaft, čo najskôr treba nájsť iné zdroje. Ako to vidia odborníci?

Odborníci upozorňujú, že situáciu treba riešiť.

Výpadok ropy z Lukoilu zasiahne aj Slovnaft, čo najskôr treba nájsť iné zdroje. Ako to vidia odborníci?
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Ukrajina prestala prepravovať ropu od ruského dodávateľa Lukoil, ktorú odoberal aj bratislavský Slovnaft. Problémom má byť, že dodávateľ sa dostal na ukrajinský sankčný zoznam. Odborníci upozorňujú, že situáciu treba riešiť, inak je možné, že si siahneme hlbšie do vrecka.

Napriek tomu, že bratislavská rafinéria Slovnaft postupne prechádza na alternatívne zdroje ropy, stále dováža viac ako 70 percent z Ruska. Ostatných 30 percent je z USA, zo Saudskej Arábie či z Iraku.

„Závislosť na Rusku je dvojsečná zbraň. Vidíme pravidelné výpadky, taktiež pravidelné vyhrážky EÚ o zastavení dodávok z Ruska. Nemôžeme sa stále spoľahnúť na túto jednu stranu,“ hovorí analytik trhov XTB Marek Nemky.

Rope od Lukoilu sa v Správach venovala redaktorka Andrea Škutová:

Slovnaft sa k aktuálnej situácii vyjadriť odmietol. Výpadok od dodávateľa Lukoil by podľa analytikov nemal byť pre rafinériu zatiaľ problém. Dôležité však je čo najskôr nájsť iné zdroje. Analytici sú optimistickí.

,,Slovensko má zo zákona minimálne zásoby ropy a ropných produktov na úrovni 90 dní. Okrem toho má vlastné menšie prevádzkové zásoby aj Slovnaft,“ priblížil analytik portálu Energie-portal.sk Radovan Potočár.

„Nájdu sa pravdepodobne iné spoločnosti, ktoré budú môcť navýšiť svoju kapacitu a takto aj nahradiť krátkodobo takýto výpadok,“ hovorí Nemky.

Situáciu už rieši ministerstvo

Ak by však výpadok trval dlhšie, je možné, že si priplatíme za benzín a naftu. „Keby došlo k dlhodobejším problémom, tak nižšia produkcia od Slovnaftu spôsobí krátkodobý nedostatok palív na čerpacích staniciach a to by mohlo spôsobiť vyššiu cenu pohonných hmôt,“ upozorňuje Nemky.

Situáciu už rieši aj ministerstvo hospodárstva. „Dodávky ropy na území Slovenska nie sú zastavené, týka sa to len tohto konkrétneho dodávateľa, pre spoločnosť Slovnaft. Ministerstvo hospodárstva veľmi aktívne komunikuje s partnermi na ukrajinskej strane,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR Mária Pavlusík.

Úplný prechod Slovenska na alternatívne zdroje ropy, je podľa analytikov na dlhé lakte. Nemáme totiž dostatočne vybudovanú infraštruktúru a technológie. Každá ropa má totiž iné zloženie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko