Na hlavný obsah

Výstavba lanovky na Martinské hole dostáva novú nádej. Financovať by ju mohli aj z eurofondov

V prípade výstavby lanovky sľubuje rozvoj strediska jeho aktuálny prevádzkovateľ.

Výstavba lanovky na Martinské hole dostáva novú nádej. Financovať by ju mohli aj z eurofondov
Stĺpy pre lanovú dráhu. Foto: STVR

Výstavba lanovky na Martinské hole dostáva novú nádej. Pomoc so získaním peňazí na výstavbu sľubuje ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Väčšia časť investície v objeme asi 15 miliónov eur by tak bola financovaná z európskych zdrojov.

Stredisko na Martinských holiach je už takmer 20 rokov dostupné iba po úzkej ceste. Predchádzajúce pokusy o výstavbu lanovky zlyhali. Ministerstvo teraz sľubuje pomoc so získaním eurofondov, ako aj zdrojov z programu udržateľného mestského rozvoja.

Výstavbe lanovky na Martinských holiach sa v Správach venoval redaktor Vlado Záborský:

„Hľadáme spôsob, aby sme vedeli peniaze presunúť práve na budovanie tejto lanovej dráhy, lebo je na tom súhlas a dohoda aj ostatných obcí,“ priblížil minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD).

Vedenie martinskej radnice je pripravené na spolufinancovanie výstavby lanovky. Očakáva však rozvoj služieb na Martinských holiach, určených nielen pre zimnú sezónu.

„V dnešnej dobe už tie zimné obdobia sú krátke a kvôli dvom-trom mesiacom v zime sa neoplatí budovať nejaké zásadné veľké transportné zariadenie,“ hovorí primátor mesta Martin Ján Danko.

Prevádzkovateľ je pripravený investovať milióny

V prípade výstavby lanovky sľubuje rozvoj strediska na Martinských holiach jeho aktuálny prevádzkovateľ. Je vraj pripravený investovať 30 až 50 miliónov eur.

„Investície zahŕňajú nadväznú novú kabínkovú lanovku zo strediska na vrchol Martinských holí, vyhliadkovú reštauráciu, rozšírenie ubytovacích kapacít s wellness službami a celoročnými atrakciami,“ opísal vedúci strediska Martinské hole Pavol Huntata.

Takýto rozvoj by si však vyžiadal úzku spoluprácu s mestom napríklad aj pri zmenách územného plánu. Z minulých pokusov o výstavbu má projekt lanovky na Martinské hole stále platné stavebné povolenie. To, či ho využijú, by mohlo byť jasné ešte v tomto roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny