Na hlavný obsah

Zaočkovanosť detí vo svete klesá, hrozí šírenie nebezpečných ochorení. Ako sme na tom na Slovensku?

Experti vysvetlili, prečo sa ľudia očkovaniu detí vyhýbajú.

Zaočkovanosť detí vo svete klesá, hrozí šírenie nebezpečných ochorení. Ako sme na tom na Slovensku?
Ilustračná snímka očkovania detí. Foto: STVR

Zaočkovanosť detí na celom svete klesá. Bez vakcíny alebo nedostatočne zaočkovaných zostalo vlani o takmer tri milióny detí viac ako v roku 2019, teda pred obdobím pandémie. Vyplýva to z údajov Svetovej zdravotníckej organizácie a UNICEF. Odborníci sa obávajú šírenia nebezpečných ochorení.

Hlavným ukazovateľom celosvetového pokrytia očkovaním sú tri vakcíny – proti záškrtu, tetanu a čiernemu kašľu. Minulý rok ich dostalo 84 percent detí, teda 108 miliónov. „Počet detí, ktoré nedostali žiadnu dávku vakcíny, sa zvýšil z 13,9 milióna v roku 2022 na 14,5 milióna v roku 2023,“ informoval Michal Biznár z detského fondu OSN.

Zaočkovanosť detí bola témou reportáže redaktorky Veroniky Čokinovej v relácii Správy:

Príčinou poklesu je aj obmedzený prístup k vakcínam či váhavosť. Viac ako polovica nezaočkovaných detí žije v krajinách zasiahnutých konfliktom.

Pokles zaočkovanosti aj na Slovensku

Zaočkovanosť klesá aj na Slovensku. Povinne sa u nás očkuje proti desiatim infekčným ochoreniam. Pri štyroch druhoch je v niektorých vekových kategóriách pod hranicou kolektívnej imunity.

„Čo sa týka najnižšieho pomeru, pod 95 percent, čo máme práve tú kolektívnu imunitu, tak nám ide do týchto čísel Bratislavský a Košický kraj,“ uviedla hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

„Máme skupinu ľudí, ktorí sú nastavení proti tomu očkovaniu, pretože mu nedôverujú alebo sa ho boja a podľahli silnému antivakcinačnému lobby. To bolo v minulosti na Slovensku pomerne silné,“ vysvetlil pediater Branislav Chrenka.

Mamičky z Bratislavy, ktoré sme oslovili, očkovanie svojich detí podporujú. „Keď sme boli deti, jednoducho rodičia nás dali zaočkovať s tými, čo sú povinné a beriem to, ako samozrejmosť,“ povedala jedna z mamičiek.

„Keby viaceré mamičky prestali deti očkovať, tak by sa zase choroby vrátili, a to by sa mi teda nepáčilo,“ uviedla respondentka. „Keby som ja nedala očkovať dieťa a to dieťa by niečo chytilo, tak kľudne by mohlo nakaziť iné deti,“ dodala ďalšia účastníčka ankety.

Nebezpečné osýpky

Takmer 35 miliónov detí na celom svete nemá podľa údajov žiadnu alebo iba čiastočnú ochranu proti osýpkam. Na Slovensku sú lokality, kde žijú najmä neočkované deti. Ak sa tam vírus dostane, podľa odborníčky vzniknú epidémie.

Predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinačnej spoločnosti Zuzana Krištúfková upozornila, že očkovanie dieťa prekoná ľahšie ako samotné ochorenie. Ide aj o menej nebezpečnú alternatívu

„Pretože osýpky sú vážne ochorenie, ktoré spôsobuje vírus. To znamená, že pri liečbe neúčinkujú antibiotiká,“ dodala. V takom prípade záleží na imunite dieťaťa, ako ochorenie zvládne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko