Na hlavný obsah

Na Slovensko sa vrátili choroby, ktoré lekári nezaznamenali desiatky rokov. Môže za to nízka zaočkovanosť

Narúša sa kolektívna imunita.

Na Slovensko sa vrátili choroby, ktoré lekári nezaznamenali desiatky rokov. Môže za to nízka zaočkovanosť
Ilustračná snímka očkovania dieťaťa. Foto: RTVS

Na Slovensko sa vrátili choroby, ktoré lekári nezaznamenali desiatky rokov. Zaočkovanosť proti čiernemu kašľu, záškrtu a osýpkam klesla v niektorých okresoch pod 95 percent. Takýto pokles znamená narušenie kolektívnej imunity. Najväčšie problémy majú zdravotníci aktuálne s čiernym kašľom.

U našich susedov v Česku zaznamenali za minulý týždeň viac ako 800 prípadov a choroba si vyžiadala prvú obeť.

Chorých na Čierny kašeľ pribúda nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku. „Zatiaľ čo v minulom roku sme mali hlásených nejakých 220 za tento rok ku dnešnému dňu (18. 3.) máme už 180 hlásení,“ informoval infektológ z Inštitútu očkovania a cestovnej medicíny Ivan Bakoss.

Dostatočnú zaočkovanosť lekári neevidujú pri tetane, čiernom kašli a detskej obrne, rovnako ani pri rubeole či osýpkach. Kolektívna imunita znamená, že zaočkovanosť nad 95 percent znižuje možnosť výskytu vírusov a baktérií, ktoré môžu kolovať medzi ľuďmi.

„Čo je nebezpečné, že počty neočkovaných detí sa kumulujú v každom ročníku, čo znamená, že nám narastá počet neočkovaných. Vracajú sa nám ochorenia ako napríklad čierny kašeľ. Vlani sme zaznamenali po veľmi dlhých rokoch úmrtie u nezaočkovaného dieťaťa na záškrt a veľmi sa obávame návratu osýpok,“ uviedla epidemiologička z Fakulty verejného zdravotníctva Zuzana Krištúfková.

Na Slovensko sa vrátili choroby, ktoré sa roky nezaznamenali. Čo je za tým zisťovala v reportáži v Správach RTVS redaktorka Natália Krížová:

Pediatri narážajú na odpor rodičov

„Choré deti môžu byť zdrojom infekcie pre dospelých,“ podotkol Bakoss. Pediatri sa čoraz častejšie stretávajú s rodičmi, ktorí nechcú dať svoje deti zaočkovať.

„Je to asi preto, že dlhé roky sa tá mladá generácia, ktorá teraz majú deti nestretávala s ochoreniami ktoré sú preventabilné očkovaním, čiže nevedia zvážiť riziko ochorenia v prípade ak dieťa nebude očkované,“ myslí si hlavná odborníčka MZ SR pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.

Odborníci upozorňujú, že vakcína proti záškrtu, tetanu a čiernemu kašľu patrí medzi jedny z prvých, ktoré vyvinuli. Očkuje sa s ňou od 50. rokov minulého storočia, je preto dostatočne otestovaná a bezpečná. Zároveň odporúčajú, aby sa ňou nechali zaočkovať aj dospelí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko