Na hlavný obsah

K brutálnemu útoku na mestských oslavách v Nemecku sa prihlásil Islamský štát

Pri incidente zomreli traja ľudia.

K brutálnemu útoku na mestských oslavách v Nemecku sa prihlásil Islamský štát
Polícia a sanitka neďaleko miesta, kde došlo k útoku nožom v nemeckom Solingene. Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za piatkový (23. 8.) útok nožom v západonemeckom meste Solingen sa na svojom účte na Telegrame prihlásila skupina Islamský štát (IS). Pri útoku zomreli traja ľudia a osem ďalších utrpelo zranenia, z toho piati ťažké. Skupina pre svoje tvrdenie bezprostredne neposkytla žiadne dôkazy, uviedla agentúra Reuters. Páchateľ je stále na úteku.

Düsseldorfská polícia oznámila, že dostala od IS list, v ktorom sa organizácia hlási k útoku. Podľa hovorkyne je teraz nutné preveriť, či je tento list pravý. IS sa v minulosti často prihlásil k zodpovednosti za útok bez toho, aby existovali spoľahlivé dôkazy o skutočnej spolupráci s páchateľom.

V rámci pátrania po útočníkovi policajti večer podnikli raziu v útulku pre utečencov v centre mesta a zadržali jednu osobu. Žiadne ďalšie informácie úrady zatiaľ neposkytli.

Organizácia IS vo vyhlásení uviedla, že útok uskutočnil jeden z jej členov ako pomstu za moslimov v Palestíne a všade inde. Akcia bola podľa IS zameraná na skupinu kresťanov. Nemecko je popri USA jedným z najdôležitejších spojencov Izraela a tiež jedným z najdôležitejších dodávateľov zbraní pre izraelskú armádu, upozornila agentúra DPA.

Vrchný prokurátor Markus Caspers v sobotu (24. 8.) popoludní uviedol, že nemožno vylúčiť, že útok mal teroristické pozadie. „Zatiaľ sa nám nepodarilo určiť motív, ale na základe všetkých okolností predpokladáme, že nemožno vylúčiť prvotné podozrenie na teroristicky motivovaný čin,“ povedal Caspers.

Šéf polície v Düsseldorfe Thorsten Fleiss popoludní uviedol, že stále nie je k dispozícii jasný popis či obraz podozrivého páchateľa. Polícia preto zriadila internetový portál, kam môžu ľudia nahrávať zábery a posielať akékoľvek ďalšie informácie týkajúce sa útoku.

Zadržali 15-ročného chlapca

V súvislosti s prípadom polícia v sobotu ráno zadržala 15-ročného chlapca, ktorý je podozrivý, že o plánovanom útoku vedel a neinformoval úrady, nebol však útočníkom.

O život v piatok prišli dvaja muži a jedna žena vo veku 67 a 56 rokov. Útok sa odohral okolo 21.40 h v meste, ktoré má asi 160-tisíc obyvateľov. Päť zranených je vo vážnom stave. Mesto práve oslavuje 650 rokov od svojho založenia. Ďalšiu časť podujatia nazvanú Oslavy rôznorodosti cez tento víkend úrady zrušili.

Muž, ktorý podľa niektorých svedkov vyzeral ako Arab, sa s nožom vrhal na náhodných okoloidúcich, napísal Bild. Úrady však zatiaľ bližšie informácie o útočníkovi neuvádzajú.

Sústrasť pozostalým vyjadril a skoré uzdravenie zraneným zaželal spolkový kancelár Olaf Scholz, ktorý zároveň vyzval na rýchle dolapenie útočníka a na jeho „potrestanie v plnom rozsahu“. Sústrasť vyjadrili aj spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier či šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Podľa hovorcu ministerstva vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko sa páchateľovi podarilo utiecť v zmätku a panike, ktoré po útoku prepukli. Muž obete úmyselne bodal do krku, uviedol hovorca. „Vypočúvame svedkov aj zranených. Po útočníkovi pátra veľký tím ľudí,“ uviedla nemecká polícia.

Útoky nožom v Nemecku

Útoky nožom sú teraz v Nemecku veľkou témou, keďže ich frekvencia sa každoročne zvyšuje. Tento týždeň v pondelok (19.8.) policajti v Mníchove zastrelili ženu, ktorá ich napadla nožom.

Na začiatku júna zomrel policajt, ktorého pobodal útočník v centre Mannheimu počas akcie hnutia Pax Európa, ktoré je kritické k islamu. Zranenia utrpelo tiež päť príslušníkov tohto hnutia vrátane jeho šéfa.

Ministerka vnútra Nancy Faeserová už skôr oznámila, že sa rozšíria zóny, v ktorých bude nosenie nožov zakázané. Takéto zóny už teraz fungujú na niektorých staniciach či v problematických centrách miest.

Faeserová chce tiež vo verejnom priestore obmedziť povolenú dĺžku čepele a úplne zakázať nože s vystreľovacou čepeľou. Teraz je povolená čepeľ s dĺžkou 12 centimetrov, ministerka chce limit znížiť na šesť centimetrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet