Na hlavný obsah

Na Zemplínskej Šírave sa po 30 rokoch tešia z novej výletnej lode. Z Prahy k nám prišla cez Chorvátsko a Srbsko

Loď s názvom Labe má kapacitu 164 osôb.

Na Zemplínskej Šírave sa po 30 rokoch tešia z novej výletnej lode. Z Prahy k nám prišla cez Chorvátsko a Srbsko
Loď Labe na Zemplínskej Šírave. Foto: STVR

Po 30 rokoch sa rekreanti na Zemplínskej Šírave tešia z novej výletnej lode. Loď s názvom Labe má kapacitu 164 pasažierov a bude kotviť v rekreačnej oblasti Lúč. Za prepravu lode zaplatil Košický samosprávny kraj 170-tisíc eur. Prepraviť ju z Prahy na východ Slovenska nebolo jednoduché.

Príchod výletnej lode si nenechali ujsť desiatky rekreantov. Okamih, na ktorý čakali všetci Zemplínčania, nastal popoludní. Žeriav po takmer piatich hodinách preložil novú výletnú loď Labe na hladinu Zemplínskej Šíravy.

„Na lodi sme už mali nachystané viazacie prostriedky. ktoré sme uviazali na hák žeriavu a pomaly napínali. Zdvihli sme loď z podvozku a pomaly sme ju preniesli na vodnú hladinu,“ vysvetlil žeriavnik Tomáš Novotný.

Preprave novej výletnej lode na Zemplínsku Šíravu sa v Správach venovala redaktorka Lucia Benetinová:

Preprava novej výletnej lode sa začala v pondelok (19. 8.) popoludní v prístavisku v Ladmovciach. Z rieky ju vytiahli žeriavom na špeciálne upravený kamión. Preprava lode po súši sa začala v utorok (20. 8.) ráno, 65-kilometrovú vzdialenosť zdolali za trinásť hodín.

„Cesta z Ladmoviec z prístavu bola v podstate na papieri jednoduchá, až na to, že po ceste sa vyskytli prekážky, ktoré nám trochu zavadzali. Tým pádom nastalo časové zdržanie. Našťastie sa všetko zvládlo tak, ako sa malo zvládnuť,“ povedal vedúci transportu Stanislav Žebritovský.

Z Prahy na Slovensko

Loď Labe odštartovala svoju púť 8. mája v Prahe. Od 2. júna kotvila v prístavisku v Strede nad Bodrogom, kde ju rekonštruovali.

„Loď som previezol z Prahy cez Nemecko, Rakúsko, Maďarsko, Chorvátsko, Srbsko, Slovensko. Potom hore po Tise na Bodrog. Teraz tu dva mesiace stála. Zatiaľ sme ju natreli a dali do poriadku,“ priblížil kapitán lode Labe Miloš Lukáč.

V rekreačnom stredisku Hôrka zostane aj pôvodná výletná loď s názvom Zemplín. „Momentálne je v krátkodobom prenájme a slúži ako letná terasa do konca sezóny. O jej budúcom osude rozhodne obecné zastupiteľstvo. Ale boli by sme radi, ak by táto loď Zemplínsku Šíravu neopustila,“ povedal starosta obce Vinné Marián Makeľ. Na svoju prvú plavbu loď vypláva v piatok (23. 8.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny