Na hlavný obsah

Kúpanie len na vlastné riziko. Zemplínska šírava je roky bez dozoru plavčíkov

Samosprávy ich nemajú z čoho zaplatiť.

Kúpanie len na vlastné riziko. Zemplínska šírava je roky bez dozoru plavčíkov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na plážach Zemplínskej šíravy nie sú záchranári. Ľuďom v núdzi tak nemá kto pomôcť. Plavčíci tam chodievali na objednávku samospráv. Teraz ich nemajú z čoho zaplatiť.

Zemplínska šírava je otvorená vodná plocha, ktorá reaguje na náhle zmeny počasia. Už roky jej pláže nemajú plavčíkov, ktorí by sa starali o bezpečnosť rekreantov. Kúpanie je len na vlastnú zodpovednosť, na rozdiel od bazénov, ktoré plavčíkov majú.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Benetinová:

,,Problém je vo financiách, keďže obce na to nemajú finančné zdroje vo svojich rozpočtoch, tak preto neprevádzkujú prírodné kúpaliska. Plavčíci absentujú, ale musím povedať, že naši podnikatelia, ktorí sú na katastrálnom území obce, nám poskytujú súčinnosť, samozrejme, zadarmo, keďže majú výkonné vodné člny a mnohí majú aj oprávnenie záchranár, tak poskytujú súčinnosť pri nehodách,“ hovorí starostka obce Klokočov Monika Hudáčková.

Rekreanti sa tak v prípade krízovej situácie musia spoľahnúť iba na pomoc najbližších. Pavol Skyba pôsobil ako plavčík na Zemplínskej šírave dlhé roky. Za svojich 32 rokov praxe si pamätá aj na najväčšiu tragédiu, ktorá sa tam udiala, keď sa v roku 1992 utopilo počas búrky deväť ľudí.

,,Je to škoda, pretože ak je na pláži plavec-záchranca, tak môže – v prípade ťažkostí –rekreantovi pomôcť. Vodnú hladinu pri pláži by mali vybojkovať, kde by vymedzili časti pre plavcov a pre plavidlá,“ komentuje súčasnú situáciu plavčík-záchranár.

Čoraz častejšie tak dochádza k stretom plavcov s ľuďmi plaviacimi sa na paddleboardoch alebo člnoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny