Na hlavný obsah

Kedysi sa u nás pestovala bežne, dnes je raritou: Konopa je náročná na spracovanie, na juhu však testujú novinku

Ide o pilotný projekt.

Kedysi sa u nás pestovala bežne, dnes je raritou: Konopa je náročná na spracovanie, na juhu však testujú novinku
V Dvoroch nad Žitavou sa na polia vracia konopa siata – zatiaľ len skúšobne. Foto: STVR

Kedysi sa u nás pestovala bežne, dnes jej produkciu kontrolujú úrady a na poliach je raritou. Konopa siata sa však pestuje aj na Slovensku, hoci len v malom. Problémom je, že na jej kosenie a spracovanie chýbajú technológie. Pilotný projekt rozbehli pri Dvoroch nad Žitavou.

V Dvoroch nad Žitavou konopu siatu vo väčšom pestovali ešte v 50. rokoch. Teraz sa na polia vracia – zatiaľ len skúšobne.

V Dvoroch nad Žitavou, kde začínajú s pilotným projektom pestovania konopy siatej, natáčala redaktorka Jana Obrancová. Pozrite si jej reportáž z relácie Aktuálne :24.

„Aby sme neboli nejaký štvorplodinový podnik. Je to, myslím si, po dlhom čase taká prvá plodina, čo skúšame z tohto smeru, preto je tam výmera iba 10 hektárov,“ priblížil predseda ZAD Dvory nad Žitavou Jozef Slama.

„Konope narástlo až moc, respektíve nám skoro prerástlo cez hlavu, takže musíme to nejakým spôsobom zužitkovať. Alfa a omega bola, akým spôsobom sa to pokosí,“ pokračoval manažér pre projekt Cannabis Vladimír Veľký.

Testujú špeciálny stroj

Práve spracovanie rastlín bolo dosiaľ na Slovensku problémom. V rámci pilotného projektu v Dvoroch nad Žitavou testujú špeciálny stroj.

„Klasické stroje kosia len jedno steblo. Týmto strojom však vieme stonku narezať na viacero častí, čo zjednodušuje sušenie a spracovanie. Je to rýchlejšie a efektívnejšie a poľnohospodár vie spracovaný produkt lepšie dostať na priemyselný trh,“ vysvetlil zástupca výrobcu strojov na kosenie konopy Taurius Putna.

Pestovanie konopy je u nás zatiaľ skôr ojedinelé. Pestujeme ju totiž len na výmere necelých sto hektárov v celej krajine, pričom celý proces dôsledne kontrolujú úrady.

„Okrem iného je potrebné do troch dní oznámiť začiatok kvitnutia konopy platobnej agentúre. Na obsah THC sa kontroluje najmenej 30 percent osiatych plôch a ak dva roky po sebe presiahne povolenú hladinu, odroda sa vyraďuje,“ informovala hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Veronika Daničová.

„Technické konope majú THC pod 0,3 percenta čiže z toho sa nedá vyrobiť ani hašiš ani žiadna iná konopa,“ vysvetlil Vladimír Veľký.

„Táto odroda je pestovaná na pazderu a ba vlákninu, to bude ten finálny produkt,“ dodal Jozef Slama. Využitie nájde najmä v stavebníctve a textilnom priemysle.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika