Na hlavný obsah

Pri Trenčíne pestujú konope pre medicínske účely

Skúmajú možnosti jej využitia.

V obci neďaleko Trenčína je nevšedná farma. Rastie tam 4 500 sadeníc konopy. Pestovateľ má na túto činnosť povolenie od ministerstva zdravotníctva, realizuje výskum rastlín. Aktuálne môže konope len pestovať, na budúci rok ju chce aj spracovávať.

Konope zasadili na farme v Trenčianskom Jastrabí do kvetináčov pred pol rokom. Keďže táto rastlina nasáva z pôdy dobré aj zlé látky, zabezpečili jej špeciálnu zeminu.

„Preto sme sa rozhodli si sem doviesť čistú hlinu, rašelinu z Lotyšska s upraveným PH, aby sme mali istotu, že rastliny budú vyhovovať všetkým normám,“ povedal riaditeľ výroby Michal Veselý.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Rastliny v týchto dňoch zberajú dobrovoľníci. Po odstrihnutí ich vezú pod strechu. Stovky rastlín následne putujú do predsušiarne, kde ich zavesia na opornú konštrukciu. Budú tam minimálne týždeň.

Na farme skúmajú možnosti využitia konopy. Nepestujú technickú, ale medicínsku konopu. „Pestujeme tu konopu na medicínske účely, špeciálnu odrodu, ktorá obsahuje vyšší podiel canabinoidov a 0 % omamnej látky THC. Je to neškodná konopa,“ vysvetlil Veselý.

Bez povolenia rezortu zdravotníctva je možné pestovať odrody konopy siatej uvedené v Spoločnom katalógu rastlinných druhov, ktorý vydáva Európska únia. Aktuálne u nás pestuje konope viac ako 60 subjektov na ploche takmer 300 hektárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny