Na hlavný obsah

Kuffov prelet vrtuľníkom ponad chránené územia nebol v poriadku, tvrdí inšpekcia životného prostredia

Na let nemal súhlas od príslušného orgánu ochrany prírody.

Kuffov prelet vrtuľníkom ponad chránené územia nebol v poriadku, tvrdí inšpekcia životného prostredia
Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Let vrtuľníkom, v ktorom bol aj štátny tajomník rezortu životného prostredia Filip Kuffa (SNS), nebol v poriadku. Slovenská inšpekcia životného prostredia ukončila štátny dozor v tomto prípade a zo záverov vyplýva, že išlo o nízky let ponad prírodné rezervácie bez súhlasu príslušného orgánu ochrany prírody. V utorok (6. 8.) o tom informoval portál tvnoviny.sk.

Kuffa letel v apríli vrtuľníkom ponad Malú Fatru v oblasti Veľkého Rozsutca veľmi nízko v miestach, kde hniezdia chránené orly a sokoly. O niekoľko dní neskôr jazdil v Národnom parku Poloniny na štvorkolke. Takáto jazda bez oprávnenia je trestným činom.

Na výbore Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie tvrdil, že išlo o pracovný let v súvislosti so zonáciou a má za to, že k porušeniu zákona nedošlo.

Opozičné strany SaS a Progresívne Slovensko (PS) žiadali Kuffov odchod z funkcie. Vyčítajú mu „papalášske“ správanie sa v národných parkoch. Kuffa doteraz tvrdil, že zákon nijako neporušil.

Podnet na inšpekciu podal bývalý štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča. Sporný let vrtuľníkom prejedná Inšpekcia životného prostredia v Žiline v samostatnom priestupkovom konaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko