Na hlavný obsah

To najmodernejšie, čo národný dopravca má: Nový poschodový vlak má za sebou prvú jazdu. Ako to v ňom vyzerá?

Súpravy budú premávať ako regionálne expresy.

To najmodernejšie, čo národný dopravca má: Nový poschodový vlak má za sebou prvú jazdu. Ako to v ňom vyzerá?
Najmodernejšia flotila ZSSK sa rozšírila o štvrtý poschodový vlak. Foto: STVR

Je to to najmodernejšie, čo má Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) k dispozícii. Flotila nových dvojposchodových vlakových súprav zo sa rozšírila o štvrtú. V piatok (2. 8.) sa mohli cestujúci na nej prvýkrát odviesť.

Poslúži na regionálne expresy na frekventovaných úsekoch Bratislava – Trnava – Trenčín a Bratislava – Šaľa – Nové Zámky. Na prvej jazde bol aj náš štáb.

Mnohé staré rušne a vozne sú v nevyhovujúcom stave. Nefunguje v nich klimatizácia, často sa kazia a niektoré z nich už zachvátil požiar. Nástup či výstup je pri starších vozňoch komplikovaný. Strmé schody problémy spôsobujú najmä deťom či seniorom.

Najmodernejší vlak ZSSK má za sebou prvú jazdu, ide o štvrtú takúto súpravu. Ako to v nej vyzerá zisťoval v reportáži v relácii Správy redaktor Silvester Roštár:

Štvrtý moderný vlak

Nový vlak je nízkopodlažný, prispôsobený i na prepravu imobilných cestujúcich. Regionálny expres švajčiarskeho výrobcu môže ísť maximálnou rýchlosťou 160 km/h. Má dve poschodia a 600 miest na sedenie.

„Prvé tri vlaky sme uviedli do prevádzky už v polovici februára. Doteraz najazdili viac ako 372-tisíc kilometrov. To predstavuje na jednu súpravu a jeden deň 726 kilometrov. Veľmi moderné vozidlá majú zariadenia Wi-Fi, zásuvky, USB porty na nabíjanie elektronických zariadení,“ priblížil hovorca ZSSK Dominik Drevický.

Moderný vlak si pochvaľuje aj jeho rušňovodič, ktorý na ňom už zopár kilometrov najazdil.

„Spočiatku vychytávame chyby. Nič lepšie v rámci obsluhy na Slovensku nemáme. Človek nepríde taký unavený ako z tých starších lokomotív,“ dodal rušňovodič Dušan Begáň. Štyri nové elektrické švajčiarske súpravy prepravia denne viac ako 11-tisíc cestujúcich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika