Na hlavný obsah

ZSSK zvyšuje platy: Priemerný plat presiahne dvetisíc eur, odborári sú spokojní

Rokovania so ŽSR stále trvajú.

ZSSK zvyšuje platy: Priemerný plat presiahne dvetisíc eur, odborári sú spokojní
Ilustračná snímka. Foto: Facebook/Železnice Slovenskej republiky

Zamestnanci Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) si od apríla prilepšia. Trinásť odborových centrál podpísalo s národným dopravcom kolektívnu zmluvu na ďalšie štyri roky. Platy majú byť spravodlivejšie a prilákať majú nových zamestnancov. Odborári sú s výsledkom spokojní.

Kolektívne vyjednávania sú zatiaľ stále neúspešné pre zamestnancov Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Rokovania o kolektívnej zmluvy trvali niekoľko mesiacov. Podľa Ľubomíra Kopku z Odborového združenia železničiarov dopadli nakoniec úspešne.

„Veríme tomu, že príde nový príliv nových mladých zamestnancov a veríme, že sa zastropujú i ľudia, ktorí budú mať nárok na odchod do predčasného dôchodku. Novou mzdovou politikou verím, že sa firma dala na dobrú cestu,“ uviedol Kopka.

Zamestnanci ZSSK si prilepšia. Výsledku rokovaní odborárov s národným dopravcom sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý:

Zamestnancom ZSSK sa zvýšia platy v rozsahu od 116 až po 329 eur. Tento rok má byť priemerný plat 2 040 eur.

„Myslím si, že môžeme byť obe strany s výsledkom kolektívneho vyjednávania a s podpísaným dodatkom spokojné. Na jednej strane zakladá do budúcnosti veľmi dobré predpoklady na stabilizáciu a zvýšenie spokojnosti zamestnancov. Na druhej strane nám otvára väčšie dvere v nábore predovšetkým do nedostatkových profesií,“ povedal šéf národného dopravcu Peter Helexa.

Podľa Mateja Ferenceia z Odborovej asociácie výpravcov a dispečerov je výsledok kolektívneho vyjednávania pozitívny najmä pre budúcich zamestnancov.

„Ak bude nejaký uchádzač, ktorý rozmýšľa, že chce nastúpiť do železníc, myslím si, že je to preňho nejaký signál o tom, že ten podnik má nejaký stabilný sociálny dialóg, ktorý každoročne prináša nejaké mzdové navýšenie,“ dodal Ferencei. O kolektívnej zmluve stále rokujú odborári aj so ŽSR. Nateraz neúspešne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika