Na hlavný obsah

Začiatok hrozného príbehu: Pred 40 rokmi Josef Fritzl zavrel svoju dcéru do pivnice, kde ju väznil a znásilňoval

Ide o jeden z najzávažnejších prípadov zneužívania detí.

Začiatok hrozného príbehu: Pred 40 rokmi Josef Fritzl zavrel svoju dcéru do pivnice, kde ju väznil a znásilňoval
Na snímke Josef Fritzl. Foto: SITA/Robert Jaeger/Pool Photo via AP

Prípad Josefa Fritzla, ktorý takmer štvrťstoročie väznil a opakovane znásilňoval vlastnú dcéru, je jedným z najzávažnejších trestných prípadov, ktorými sa rakúska justícia v posledných rokoch zaoberala.

Josef Fritzl pred 40 rokmi, 28. augusta 1984 zavrel svoju vtedy 18-ročnú dcéru Elisabeth do tajnej pivničnej miestnosti rodinného domu v dolnorakúskom mestečku Amstetten. Šokujúci prípad sa uzavrel v marci 2009, keď súd uložil Fritzlovi doživotný trest v psychiatrickej liečebni.

Fritzl prinútil dievča napísať list, aby získal vysvetlenie jej náhleho zmiznutia. V liste rodičom dievča oznámilo svoj odchod z domova. Podobný postup použil aj pri legalizácii troch zo siedmich potomkov, ktoré mu dcéra porodila v pivnici.

Deti podľa Fritzlovho tvrdenia nechal pred dverami domu spolu s písomnou žiadosťou, aby sa o ne starali starí rodičia. Jednoduchým trikom s falošnými správami sa podarilo presvedčiť nielen nič netušiacu manželku, ale aj úrady. Úrady potom zverili trojicu údajne opustených detí rodine Fritzlovcov.

Ďalší štyria potomkovia už také šťastie nemali. Tri z nich museli žiť s matkou v podzemí a čeliť Fritzlovým hrozbám, že ak sa pokúsia vzbúriť alebo utiecť, pustí plyn. Štvrté zo suterénnych detí zomrelo krátko po narodení a Fritzl jeho telo spálil.

Spočiatku vinu odmietal

Hrozný príbeh vyšiel najavo až takmer o 24 rokov neskôr, v apríli 2008, po tom, čo najstaršie z väznených detí, 19-ročná Kerstin, upadla do bezvedomia a Fritzl súhlasil s jej hospitalizáciou. V marci 2009 ho uznali vinným zo všetkých šiestich trestných činov uvedených v obžalobe. A to z vraždy, zotročenia, znásilnenia, obmedzovania slobody, závažného nátlaku a incestu.

Fritzl spočiatku obvinenia z vraždy a zotročovania popieral, ale na tretí deň procesu sa plne priznal. Údajne ho k tomu podnietila výpoveď jeho dcéry, ktorú si pozrel na videokazete v súdnej sieni.

Súd ho poslal na doživotie do ústavu pre duševne narušených páchateľov v Steine pri Kremse, kde sa musel podrobiť terapii. Fritzl si nechal zmeniť priezvisko na Mayrhoff.

V januári tohto roku súd nariadil jeho podmienečné prepustenie z väzenia pre duševne chorých a jeho presun do bežnej väznice.

Odvolací súd vo Viedni v marci zrušil verdikt o zmene Fritzlovho väzenského režimu. Koncom apríla súd opäť rozhodol o preložení Fritzla do bežnej väznice. V súčasnosti 89-ročný Fritzl však nemôže počítať s predčasným prepustením.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet