Na hlavný obsah

Audit potvrdil porušenie zákona pri dotáciách v oblasti ľudských práv, tvrdí rezort spravodlivosti

Pri zrušení dotačnej schémy vraj postupovali správne.

Audit potvrdil porušenie zákona pri dotáciách v oblasti ľudských práv, tvrdí rezort spravodlivosti
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD). Foto: TASR/Dano Veselský

Audit potvrdil manipulácie a porušenie zákona pri dotáciách v oblasti ľudských práv. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR preto tvrdí, že postupovalo pri zrušení dotačnej schémy v oblasti ľudských práv pre rok 2024 správne. Informovalo o tom tlačové oddelenie rezortu spravodlivosti.

Audit tiež podľa rezortu konštatoval systémové, ako aj nesystémové zlyhania. „Preukázalo sa, že v zrušenej výzve bolo do procesu hodnotenia zaradených v rozpore so zákonom až 37 žiadostí, hoci vôbec nespĺňali zákonom stanovené kritériá, a postúpili do druhého kola s vysokou šancou získať požadovanú finančnú dotáciu,“ vysvetľuje MS.

Celá organizácia poskytnutia dotácií v oblasti ľudských práv vo výške 769 500 eur bola pri zrušenej výzve v rukách dvoch zamestnancov ministerstva spravodlivosti, u ktorých sa kumulovali rôzne funkcie, priblížil rezort.

„Riaditeľ odboru ľudských práv bol súčasne aj predsedom hodnotiacej komisie a administrátor žiadostí bol súčasne aj tajomníkom hodnotiacej komisie a zároveň aj podriadeným zamestnancom riaditeľovi odboru ľudských práv,“ spresnilo MS.

Podľa rezortu sa v rukách dvoch osôb zbiehali rôzne oprávnenia a povinnosti, ktoré mali vplyv na udeľovanie dotácií žiadateľom. MS ďalej uvádza, že absencia akéhokoľvek vnútorného predpisu v tomto prípade otvorila cestu možným netransparentným postupom.

„Naoko sa tento hodnotiaci systém tváril ako najtransparentnejší, v skutočnosti stál na subjektívnom rozhodovaní dvoch ľudí. Je zarážajúce, že nie hodnotitelia, ale títo dvaja ľudia hrali kľúčovú rolu pri výbere kľúčových žiadateľov. Náhodný výber nie je náhodný, aj jeho výsledok môže byť pozmeňovaný bez akýchkoľvek pravidiel, k čomu aj vo viacerých prípadoch došlo,“ vysvetľuje štátna tajomníčka rezortu Katarína Roskoványi.

Konflikt záujmov

MS tiež tvrdí, že riaditeľ odboru ľudských práv v jednej osobe aj ako predseda hodnotiacej komisie bez akýchkoľvek pravidiel odňal konkrétnym hodnotiteľom projekty a pridelil ich sebe samému.

Audit podľa MS potvrdil aj nedostatočné overenie konfliktov záujmov jednotlivých členov hodnotiacej komisie.

„Na základe výsledkov auditu je prvoradou ambíciou rezortu posilnenie transparentnosti, zabezpečenie rovnakých podmienok pre všetky zúčastnené subjekty. A tým aj spravodlivosti v prerozdeľovaní finančných zdrojov. A v neposlednom rade zvýšenie dôvery verejnosti a efektivity fungovania celého systému poskytovania dotácií zo strany ministerstva,“ uzatvoril rezort.

Ministerstvo spravodlivosti SR vo februári informovalo o zrušení dotačnej výzvy na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Ľudské práva 2024 s alokáciou 769 500 eur. Rezort mal podozrenia z manipulácie pri výbere úspešných žiadateľov o dotácie na podporu ľudských práv. Dotačný mechanizmus preto podrobil auditu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko