Na hlavný obsah

Rezort spravodlivosti zrušil výzvu pre mimovládne organizácie pre podozrenia z manipulácie

Mimovládne organizácie to popierajú.

Rezort spravodlivosti zrušil výzvu pre mimovládne organizácie pre podozrenia z manipulácie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Rezort spravodlivosti má podozrenia z manipulácie pri prideľovaní dotácií na podporu ľudských práv. Zrušilo preto dotačné výzvy pre mimovládne organizácie. Vedenie ministerstva tvrdí, že niektoré z nich boli zvýhodňované. Mimovládne organizácie to popierajú.

Podľa štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti rezort musel zrušiť dotačné výzvy pre mimovládne organizácie aj preto, že niektoré z nich boli v minulosti zvýhodňované pri rozdeľovaní peňazí od štátu. Ministerstvo spustilo audit, aby tieto podozrenia prešetrilo.

„Máme podozrenie, že jedna skupina uchádzačov je rodinne aj osobne spätá s Progresívnym Slovenskom (PS). Zároveň máme aj iné podozrenia, ktoré sú ešte závažnejšieho charakteru,“ povedala štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Katarína Roskoványi.

„Vzhľadom na to, čo povedala, že podľa mena je nejaká organizácia naviazaná na predsedu jednej politickej strany, tak je jasné, že hovorí o Nadácii Milana Šimečku,“ povedala poslankyňa PS Zuzana Števulová.

Nadácia Milana Šimečku nesúhlasí, že v minulosti profitovala z dotačných schém ministerstva. „Chcem vehementne nesúhlasiť s akýmikoľvek podozreniami. Komisie sú často niekoľkokolové, kde musíme ukazovať, aké aktivity organizujeme a organizovali,“ uviedla riaditeľka Nadácie Milana Šimečku Veronika Fishbone Vlčková.

Dôvodom zrušenia výzvy pre mimovládne organizácie sa v Správach RTVS venoval redaktor Jakub Horáček:

Rezort garantuje spustenie ďalšej výzvy

Ministerstvo spravodlivosti garantuje, že po preverení možných manipulácií spustí ďalšiu výzvu. Mimovládne organizácie tvrdia, že rezort mal s nimi komunikovať ešte pred jej zrušením.

„Urobili najhorší trest, a to je zrušenie výzvy. Nielen pre tých, ktorí sú v ohrození, ale úplne pre všetkých. Toto považujem za veľmi nešťastné,“ povedal predseda Komory mimovládnych organizácií Marcel Zajac.

„Odzneli tu aj podozrenia, ktoré budú ústiť do trestných oznámení. Je na mieste, aby sa všetko riadne preverilo,“ uviedla štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská.

Dotácie pre mimovládne organizácie v celkovej hodnote 769-tisíc eur sú vyčlenené na ochranu a podporu ľudských práv, boj proti diskriminácii či rasizmu. Zástupcovia mimovládnych organizácií tvrdia, že spomalenie procesu naruší financovanie ich projektov

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko