Na hlavný obsah

Osud daňového bonusu na dieťa je nejasný. Odborník hovorí, že väčšiu spravodlivosť by zabezpečil návrat k starému systému

Mnoho domácností si vďaka tomu prilepšilo mesačne o stovky eur.

Osud daňového bonusu na dieťa je nejasný. Odborník hovorí, že väčšiu spravodlivosť by zabezpečil návrat k starému systému
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Státisíce rodín na Slovensku čakajú, čo sa bude diať od budúceho roka s daňovým bonusom na dieťa. Mnoho domácností si vďaka tomu prilepšilo mesačne o stovky eur. Podľa platného zákona by sa ale už budúci rok mala táto finančná výhoda rodičovstva významne okresať.

Bonus na dieťa zaviedla ešte vláda Igora Matoviča (hnutie Slovensko). Rodiny s deťmi do 18 rokov si tak vedia mesačne prilepšiť maximálne až o 140 eur na dieťa, ktoré by inak museli odviesť štátu.

Rodičia si prilepšia, ale financie chýbajú niekde inde. „Výpadok daní chýba vo verejných rozpočtoch vo všeobecnosti. Konkrétne dane z príjmu fyzických osôb sa rozdeľujú samosprávam, čiže obciam, mestám a krajom. Výpadok v rokoch 2023-2024 je najvyšší. Ide až o 800 miliónov eur ročne,“ priblížil člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster v relácii Ekonomika :24.

Samosprávy sa na výpadok sťažovali, preto im vláda v minulom aj tomto roku časť z výpadku kompenzovala.

„Obciam bude najviac financií – viac ako pol miliardy eur – chýbať budúci rok, pretože tam už nie je žiadna kompenzácia, ale je tam zotrvačnosť toho, že ľudia majú vyššie daňové bonusy v tomto roku a obce dostanú menšie príspevky začiatkom budúceho roku,“ ozrejmil Šuster s tým, že z vrecka obcí je financovaná sociálna politika.

Pozrite si celý rozhovor z relácie Ekonomika :24 s členom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martinom Šusterom o budúcnosti daňového bonusu na dieťa:

Paradoxný stav

Budúci rok by sa mal daňový bonus na deti zmeniť. Rodičia detí do 15 rokov by si mohli uplatniť daňový bonus maximálne vo výške 100 eur na dieťa. Nie 140 eur, ako je tomu teraz. Na staršie deti do 18 rokov by to malo byť maximálne 50 eur.

Napríklad rodina s jedným dieťaťom vo veku od 15 do 18 rokov môže takto ročne prísť o sumu vyššiu ako 1 000 eur. „Nie je na nás povedať, ktorej sociálnej skupine pomôcť, takto sa vláda rozhodla,“ zhodnotil Šuster.

Pri súčasnom nastavení asi štvrtina rodín nemá nárok na celý daňový bonus. Paradoxne, sú to práve rodiny s nižšími príjmami.

„Na to, aby ste dosiahli celý daňový bonus, musíte mať zdaniteľný príjem pri jednom dieťati 800 eur, pri dvoch deťoch 1 200 eur a pri troch deťoch aspoň 1 400 eur. Asi štvrtina rodičov nedosahuje plný daňový bonus a ďalších asi sedem percent rodičov nemá vôbec zdaniteľný príjem a tým pádom ani žiadny daňový bonus,“ upozorňuje Šuster.

Podľa odborníka je riešením vrátiť sa k systému, ktorý tu bol predtým. „Ak mal rodič príjem aspoň polovicu minimálnej mzdy, tak mal automaticky nárok na celý daňový bonus. Nemali sme paradoxný stav, že čím viac človek zarobí, tak tým je väčšia podpora rodiny,“ dodal Šuster.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika