Na hlavný obsah

Matovičov prorodinný balíček chce vládna koalícia meniť, zatiaľ ešte nevie ako

Na konci roka sa platnosť opatrenia na podporu rodín skončí.

Matovičov prorodinný balíček chce vládna koalícia meniť, zatiaľ ešte nevie ako
Ilustračná snímka rodiny. Foto: RTVS

Takzvaný prorodinný balíček z obdobia vlády Igora Matoviča (hnutie Slovensko) by mala vládna koalícia meniť. Povedal to minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

Na konci tohto roka sa platnosť opatrenia na podporu rodín skončí. Koalícia zatiaľ nevie, ako bude potom vyzerať.

Igor Matovič ako premiér v roku 2022 sľuboval rodinám 200 eur na dieťa. Šesťdesiat eur vo zvýšených rodičovských prídavkoch a 140 eur ako úľavu na dani.

Práve na tú druhú časť nedosiahli všetci. Vyššiu úľavu dostali lepšie zarábajúci rodičia, ktorí sociálnu pomoc od štátu potrebujú menej. Minister Tomáš Taraba hovorí, že pravidlá sociálnej pomoci treba zmeniť.

„Nenaplnili sa jeho očakávania. Stojí to obrovské stovky miliónov eur, takže adresná pomoc musí zostať. Ja ako politik som za ten balík v minulosti hlasoval,“ povedal Taraba.

„Vďaka pánovi Tarabovi a jeho príveskom sa tieto nešťastne urobené rodičovské bonusy schválili. Vidíme, že to bolo nešťastné, lebo síce to rodinám pomohlo, ale robí to obrovské problémy samosprávam,“ povedal poslanec parlamentu Marián Viskupič (SaS).

Avizovaným zmenám v opatreniach na podporu rodín sa v Správach RTVS venovala redakcia RTVS a redaktor Oliver Remiaš:

Výpadok na daniach

Tie pociťujú výpadok na daniach, z ktorých fungujú. Opatrenie vlády stojí štát podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť viac ako miliardu ročne. Najväčšie opozičné hnutie je o zmenách ochotné diskutovať.

„Nerozumiem, prečo sa minister Taraba vyjadruje k téme sociálnych vecí. My sme tento Matovičov balíček už predtým za minulého volebného obdobia kritizovali, pretože to boli naozaj helikoptérové peniaze,“ reagovala poslankyňa Simona Petrík (Progresívne Slovensko).

Minister Taraba nepovedal, ako by sa mali pravidlá ku koncu roka zmeniť. „Ak to nastaví koaličný partner, tak je logická vec, že sa o tom bude diskutovať. Vždy je to tak,“ uviedol poslanec Ján Richter (Smer-SD).

„Za rezort práce môžem povedať, že prídavky na dieťa určite okresávať nebudeme a zostanú v takejto výške,“ uistil minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Matovič chce počkať na návrh vlády

Opozičné hnutie Slovensko, ktorého predseda prorodinný balíček presadil, chce počkať na návrh vlády. „Chceme vidieť reálny návrh. Verím, že 200 eur na dieťa sa rodinám zachová,“ povedal Igor Matovič.

Prorodinný balíček má v aktuálnej podobe životnosť len do konca roka. Pokiaľ teda bude chcieť vláda benefity pre rodiny zachovať, bude musieť vymyslieť ako.

Ak by nič neurobili, podľa zákona daňový bonus na dieťa do 15 rokov klesne na sto a na tie staršie na päťdesiat eur.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika