Na hlavný obsah

Seniorom v centre sociálnych služieb na Považí pomáhajú štvornohí liečitelia

Klienti aj pracovníci si terapie s nimi pochvaľujú.

Seniorom v centre sociálnych služieb na Považí pomáhajú štvornohí liečitelia
Jeden z terapeutických buldočkov. Foto: STVR

Ľudí po ťažkých úrazoch či chorobách liečia buldočky. Trio malých terapeutov zastihol náš štáb so školiteľmi pri kanisterapii v centre sociálnych služieb (CSS) v Považskej Bystrici. Klienti aj pracovníci si terapie s nimi pochvaľujú.

Aténa, July a Crazy sú liečiteľky, ktoré už pri vstupe do miestnosti žnú úspech u klientov. „Sú veľmi učenliví, majú aj svoju prirodzenú tvrdohlavosť. Sú to super psíkovia. Dobre pôsobia na ľudí s tými svojimi detskými hlavičkami,“ hovorí terapeut Patrik Štefanec.

Návšteva buldočkov spočíva v presne stanovenej terapii. „Ide o klientov po cievnych mozgových príhodách, kómy. Máme aj klientov z Alzheimerovou demenciou, s mentálnym postihnutím,“ ozrejmila riaditeľka CSS Lúč Oľga Pagáčová.

Terapeutickým buldočkom pre seniorov sa v Správach venovala redaktorka Dominika Kusá:

Obľúbené sú interaktívne hry, kde psík hľadá maškrtu ukrytú klientom v hlavolame. Nechýba futbal, buldoček sa prekvapivo osvedčil ako brankár. Činnosť štvornohých terapeutov už prináša prvé výsledky, ľudia sú nielen veselší, ale sa aj viac pohybujú.

„Pri prvých stretnutiach sme mali klientov, ktorí nám nevystúpili na loptu, nezvládli prejsť po koberci. Teraz s pomocou alebo samostatne vystúpia na loptu, udržia rovnováhu, prejdú po stimulačnom chodníčku,“ dodala Pagáčová.

Chlpaté trio navštívilo aj ležiacich pacientov. Tu volia iné metódy. Pri pani Daniele pristúpili k takzvanej terapii lízaním. Na ruku jej natreli pochúťkovú smotanu. Samozrejmosťou je zachovanie hygieny.

„Psík, tým že olizuje, vyvíja tlak na ruky, rozpohybuje svalstvo. Pani mala ruku zovretú, teraz ju po terapiách dokáže vystrieť,“ vysvetlila terapeutka Vladimíra Štefancová.

Buldočky navštevujú klientov v Považskej Bystrici dvakrát do mesiaca. Majú na to potrebné skúšky a certifikát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny