Na hlavný obsah

Čína začala vojenské cvičenia v okolí Taiwanu. Má ísť o odvetu za prejav taiwanského prezidenta

Taiwanská vláda krok označila za ďalšiu provokáciu.

Čína začala vojenské cvičenia v okolí Taiwanu. Má ísť o odvetu za prejav taiwanského prezidenta
Príslušník taiwanskej pobrežnej stráže ukazuje na loď čínskej pobrežnej stráže. Foto: Handout/TAIWAN COAST GUARD/AFP/Profimedia

Čína začala ďalšie vojenské cvičenie v okolí Taiwanu a označila ich za varovanie pred „separatistickými činmi“ tohto ostrova. Podľa agentúry Reuters čínska armáda oznámila, že jej lode a lietadlá sa k Taiwanu blížia zo severu, juhu, východu aj z Taiwanského prielivu.

Peking je v oblasti vojensky prítomný trvalo, ale tieto manévre sú štvrté najväčšie zo všetkých smerov za posledné dva roky. Taiwanská vláda krok označila za ďalšiu provokáciu, ktorá ohrozuje stabilitu v regióne.

Vojenské cvičenie má podľa Pekingu otestovať spoločné schopnosti čínskych jednotiek. Lode a lietadlá sa majú zamerať na bojovú pripravenosť hliadok či blokovanie kľúčových prístavov a území. Avšak neoznámili streľbu, ani nevyhlásili žiadnu bezletovú zónu, uviedla agentúra Reuters.

„Cvičenie slúži ako varovanie pred separatistickými činmi taiwanských síl. Ide o legitímne a nutné operácie na záchranu štátnej suverenity a národnej jednoty,“ uviedlo čínske veliteľstvo v angličtine i čínštine. Zverejnilo tiež mapu deviatich oblastí okolo Taiwanu, kde sa cvičenie koná. Neuviedlo však, ako dlho bude trvať.

Odveta za prejav prezidenta

Podľa Reuters ide o odvetnú akciu za prejav taiwanského prezidenta Laj Čching-tea z minulého týždňa, v ktorom okrem iného vyhlásil, že Peking nemá právo „reprezentovať Taiwan“.

Povedal to pri príležitosti štátneho sviatku 10. októbra, ktorý pripomína revolúciu z roku 1911, ktorá ukončila vládu mandžuskej dynastie Čching a viedla k vyhláseniu Čínskej republiky, za ktorej pokračovateľa sa Taiwan považuje; oficiálne sa Taiwan nazýva Čínska republika.

Laj ale tiež v prejave vo štvrtok vyzval na dialóg s Čínou a vyzval Peking, aby využil svoj vplyv a pomohol ukončiť konflikty na Blízkom východe a na Ukrajine. Čínske štátne médiá Lajov prejav kritizovali.

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. To Taiwan síce oficiálne neurobil, napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle. Má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej politickej strany.

Vojenskému cvičeniu Číny v okolí Taiwanu sa v Správach venovala redaktorka Alexandra Zetková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet