Na hlavný obsah

Japonci stavajú obrovské podzemné tunely, ktoré ich majú ochrániť pred dôsledkami klimatickej zmeny

Silné búrky nie sú v Japonsku ničím výnimočným.

Japonci stavajú obrovské podzemné tunely, ktoré ich majú ochrániť pred dôsledkami klimatickej zmeny
Pod japonským Tokiom budujú obrovské tunely. Foto: STVR

Japonské Tokio zažilo najteplejšie leto za posledných takmer 130 rokov. Jedno z najväčších miest sveta spolu s rastúcou teplotou zároveň stále častejšie trápia aj silné dažde. Japonci preto stavajú obrovský kanalizačný systém, aby lepšie zvládali obdobie sucha, ale aj nápor intenzívnych zrážok.

Silné búrky nie sú v Japonsku ničím výnimočným. Tajfúny zasiahnu krajinu vychádzajúceho slnka v priemere 26-krát ročne. Pod mestom preto pracujú na tom, aby ulice metropoly v budúcnosti veľké množstvo vody nezatopilo.

“Ak sa do roku 2050 zvýši priemerná teplota vzduchu o dva stupne, predpokladáme, že priamoúmerne sa zvýši aj počet zrážok, a to viac ako dvojnásobne,” priblížil manažér Tokijského úradu pre výstavbu Šun Otonomo.

Obrovským podzemným tunelom v japonskom Tokiu sa v relácii Správy :24 venoval redaktor Michal Cimerman:

Nové kanály a nádrže majú Tokio na viac vody pripraviť. Trinásť metrov široký a štyri a pol kilometra dlhý odvodňovací tunel má zadržať všetky zrážky, ktoré by mohli tropické búrky priniesť.

“So zmenou klímy prichádzajú aj čoraz častejšie búrky. Navýšením kapacít odvodňovacích zariadení chceme zabezpečiť obyvateľom Tokia bezpečnosť,” doplnil Otonomo.

Podzemná katedrála

Podobné nádrže v Japonsku už majú. Jedna z nich je neďaleko centra Tokia. Má príznačnú prezývku – podzemná katedrála. Podopiera ju 59 betónových pilierov. Každý z nich je vysoký 18 metrov a váži 500 ton.

“Táto stavba má už 23 rokov. Za ten čas nám pomohla už 147-krát. Zapĺňala sa teda zhruba sedemkrát za rok,” vysvetlil manažér Správy tokijského odvodňovacieho systému Jošijo Mijazaki.

Katedrála zachytávala vodu aj koncom augusta, keď v Japonsku vyčíňal jeden z tajfúnov. Neskôr ju prečerpali do neďalekej rieky. “Odhadujeme, že sme zabránili škodám za takmer miliardu eur,” dodal Mijazaki.

“Planéta sa otepľuje. Preto očakávame, že budú padať aj rekordy úhrnu zrážok,” odhaduje expert na výskum environmentálnych rizík Sejta Emori.

Japonci majú s povodňami bohaté skúsenosti. Napríklad v roku 1947 sa pretrhli hrádze a o život prišlo dvetisíc ľudí a stovky tisíc ďalších o svoje domovy. Práve nové podzemné kanály a nádrže majú podobným katastrofám v budúcnosti zabrániť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet