Na hlavný obsah

Krvavý protest ruskej opozičnej aktivistky. S rozsudkom nesúhlasila, na súde si podrezala žily

Oznámilo to ženské hnutie za práva.

Ruská opozičná aktivistka Oľga Suvorovová si v utorok (8. 10.) na súde v Krasnojarsku na protest proti rozsudku podrezala žily, oznámilo ženské hnutie za práva Soft Force (Jemná sila). TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Zábery zo súdu sa objavili na sociálnych sieťach.

Hnutie v príspevku na Telegrame uviedlo, že Suvorovovú následne previezli do nemocnice. Zverejnené video zachytáva, ako si aktivistka drží ľavú ruku s krvácajúcimi ranami a hovorí: „Je to môj rozsudok, mám na to právo, protestujem proti tomuto rozsudku.“

Rusko od začiatku svojej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 zintenzívnilo zásahy proti disidentom a opozičným hnutiam. Súd v okrese Železnodorožnyj uznal aktivistku vinnou z podania falošného oznámenia na policajta a uložil jej pokutu 125-tisíc rubľov (1 181 eur).

Suvorovová v októbri 2023 oznámila, že ju napadol policajt, ktorý ju vysotil zo stanice a spôsobil jej pri tom modriny. Aktivistku v decembri zadržali na letisku v Krasnojarsku a obvinili ju z podania falošného oznámenia o závažnom zločine.

Podľa hnutia ju neskôr nútili podstúpiť 30-dňové posúdenie na psychiatrii. Hnutie Soft Force vzniklo v roku 2022 pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu. Ruské ministerstvo spravodlivosti označilo hnutie za zahraničného agenta.

Medzi členmi hnutia sú aj politická aktivistka Julija Galjaminová a politička Jekaterina Duncovová, ktorá kandidovala v tohtoročných prezidentských voľbách v Rusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet