Na hlavný obsah

V Bielorusku zomrel za mrežami už šiesty politický väzeň. Úrady ho obvinili z urážky Lukašenka

Podľa oficiálnych údajov zomrel na ischemickú chorobu srdca.

V Bielorusku zomrel za mrežami už šiesty politický väzeň. Úrady ho obvinili z urážky Lukašenka
Politický väzeň Aljaksandr Kulinič. Foto: X/RFI

V bieloruskej väzbe zomrel 51-ročný Aljaksandr Kulinič, ktorého úrady obvinili z urážky autoritárskeho vodcu krajiny Alexandra Lukašenka. Oznámila to vo štvrtok (11. 4.) ľudskoprávna organizácia Vjasna.

Podľa organizácie je Kulinič šiesty politický väzeň, ktorý zomrel v Bielorusku za mrežami. Podľa oficiálnych údajov zomrel na ischemickú chorobu srdca, napísalo Rádio Sloboda.

Agentúra AP poznamenala, že Kulinič bol vo väzenskej väznici v meste Brest, ktorá je známa tvrdým zaobchádzaním s opozičnými aktivistami. „Vyzývam našich medzinárodných partnerov, aby prijali opatrenia, ktoré zabránia ďalším stratám na životoch,“ napísala na sieti X v súvislosti s Kuliničovou smrťou bieloruská opozičná líderka Svjatlana Cichanouská.

Bieloruské bezpečnostné zložky Kuliniča podľa médií zadržali na konci februára po tom, čo zverejnil na sociálnych sieťach príspevky kritizujúce Lukašenka. Podľa Rádia Sloboda bol tiež proti ruskej invázii na Ukrajinu a kritizoval účasť Bieloruska, ktorého územie Moskva vo februári 2022 využila pre svoju rozsiahlu vojenskú agresiu proti susednej krajine.

V krajine je takmer 1 400 politických väzňov

Súd s ním mal začať 16. apríla, uviedla Vjasna. Kulinič bol podľa nej podplukovníkom v zálohe a kedysi pôsobil pri výsadkových silách. V poslednom čase sa venoval podnikaniu s doplnkami stravy.

„Aljaksandr Kulinič nebol na zozname politických väzňov, pretože ochrancovia ľudských práv o jeho prenasledovaní žiaľ nevedeli. Nepochybne ale bol politickým väzňom,“ uviedla Vjasna. Označila ho za šiesteho politického väzňa, ktorý v krajine zomrel za mrežami.

Pripomenula februárovú smrť Ihara Lednika odsúdeného za hanobenie Lukašenka, januárové úmrtie Vadzima Chraska, ktorý sa ocitol vo väzení za finančné príspevky opozičným organizáciám.

Ďalej upozornila na vlaňajšiu smrť umelca Alesa Puškina, ktorý si odpykával trest okrem iného za zneuctenie štátnych symbolov. A Mikalaja Klimoviča, odsúdeného za to, že reagoval smajlíkom na karikatúru Lukašenka. V roku 2021 zomrel Vitold Ašurak, odsúdený na päť rokov za účasť na protestoch proti Lukašenkovmu režimu.

V krajine je podľa Vjasnu takmer 1 400 politických väzňov vrátane zakladateľa tejto organizácie Alesa Bjaljackého alebo jednej z čelných opozičných predstaviteľiek Maryje Kalesnikavovej. Cichanouská vo štvrtok napísala, že mnoho bieloruských politických väzňov nemôže komunikovať s vonkajším svetom a nie je známe, či sú živí, alebo mŕtvi.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet