Na hlavný obsah

Neďaleko Gabčíkova našli otráveného vzácneho dravca. Priletel z Rakúska, ochranár hovorí o medzinárodnej hanbe

Jeho spoločenská hodnota je 10-tisíc eur.

Neďaleko Gabčíkova našli otráveného vzácneho dravca. Priletel z Rakúska, ochranár hovorí o medzinárodnej hanbe
Pri Gabčíkove našli otráveného vzácneho orliaka morského. Foto: Jozef Chavko

Neďaleko Gabčíkova našli ochranári otráveného orliaka morského. Ide o vzácneho dravca, ktorého spoločenská hodnota je až 10-tisíc eur. Páchateľ použil návnadu napustenú zakázaným jedom. Dravec pritom priletel zo susednej krajiny.

Otráveného orliaka našli ochranári v strede poľa neďaleko Gabčíkova. Podľa známok rozkladu bol na mieste už dlhší čas.

„Mal vysielačku. Bol to jedinec, ktorému ju inštalovali rakúski ochranári. Urobili sme si medzinárodnú hanbu, lebo nám hlásili, že tu je ten uhynutý jedinec,“ povedal predseda organizácie Ochrana dravcov na Slovensku Jozef Chavko.

Nálezu otráveného vzácneho dravca orliaka morského sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Marína Opálková:

Ochranári predpokladajú, že páchateľ použil jed karbofurán. Ten je od roku 2008 zakázaný v celej Európskej únii. No ochranári sa s ním stretli už pri viacerých prípadoch trávenia zveri.

Karbofurán do niekoľkých sekúnd po požití spôsobí zvieraťu paralýzu, a to sa následne udusí. „Tie otrávené návnady sú veľmi barbarské a totálna bezohľadnosť,“ skonštatoval Chavko.

Prípad rieši aj polícia

Prípadom sa okrem ochranárov zaoberá polícia aj enviropolícia. Jej príslušníci spolu s vycvičeným psom prečesávali okolie náleziska a pátrali po ďalších otrávených návnadách.

„Potenciálne teda by mohla byť tou návnadou. No teraz už predbehli nás diviaky, ktoré tú sovu zožrali a nechali tu len zvyšky,. Potýkame sa s týmto problémom už dve desaťročia. Cez ruky prešli už desiatky, možno aj stovky otrávených dravcov,“ skonštatoval Chavko.

Jeden z najvážnejších prípadov trávenia dravcov bol v roku 2018, keď ochranári vypátrali 12 otrávených orliakov morských naraz. Najviac otrávených však ochranári evidujú myšiakov poľných.

„Zožerie minimálne tri hraboše denne. To znamená, že taký jeden obyčajný myšiak zachráni 1,8 až dve tony obilia a krmovín ročne. Tie dravce nesmierne pomáhajú poľnohospodárom,“ dodal člen organizácie Ochrana dravcov na Slovensku Stanislav Kováč.

Spoločenská hodnota jedného orliaka morského je 10-tisíc eur. Za jeho usmrtenie v prípade dokázania hrozí páchateľovi trest odňatia slobody od jedného do šesť rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny