Na hlavný obsah

Na juhu Európy sa rozšíril masívny invázny hmyz. Dokáže uloviť aj korytnačku

Vďaka klimatickým zmenám sa šíri aj do miest, kde bol predtým neznámy.

Na ostrove Cyprus sa rozšíril invázny druh masívneho vodného hmyzu – belostóma veľká (lat. Lethocerus patruelis). Upozornil na to portál ČT24.

Radí sa medzi dravé bzdochy a na dĺžku meria až dvanásť centimetrov. Vyznačuje sa tiež ostrými pazúrmi na predných končatinách a mohutným sosákom.

Tento druh žijúci v sladkej vode je dostatočne silný na to, aby sa živil rybami, obojživelníkmi, menšími vtákmi a dokonca korytnačkami.

Doteraz sa tento dravec vyskytoval len v najjužnejších častiach Európy, ale vďaka klimatickej zmene sa teraz šíri aj do miest, kde bol predtým neznámy.

Cyprus je najbližšie k Turecku, od ktorého ho delí len 64 kilometrov. Práve odtiaľ sa obrovské bzdochy zrejme dostali na ostrov, keďže ich spozorovali na jeho najvýchodnejšom cípe. Vedci ich tam prvýkrát zaznamenali v lete 2020.

Žije prevažne v rybníkoch a pomaly tečúcich sladkých vodách v Turecku, Izraeli a potom ďalej na východ až po Indiu. Čoraz častejšie sa však objavuje aj v kontinentálnej Európe a v posledných rokoch prenikol napríklad na Balkán.

Uhryznutie pripomína elektrický šok

Je to veľmi zdatný lovec, ktorý úspešne zabíja aj veľkú korisť, a ak sa rozšíri, môže narušiť ekosystém na juhu Európy. Uhryznutie je bolestivé a údajne pripomína elektrický šok.

Na ostrove Cyprus belostómu prvýkrát spozorovali ľudia, ktorí sa kúpali v prírodných kúpaliskách. Po stretnutí s týmto tvorom začali na sociálnych sieťach zverejňovať rozmazané fotografie a videá.

Prírodovedci začali po obrovskej bzdoche pátrať a získali aj exempláre od nálezcov. Čo presne spôsobilo presun hmyzu, vedci zatiaľ nevedia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet