Na hlavný obsah

Poznáme troch finalistov tohtoročnej Sacharovovej ceny. Laureáta vyhlásia na budúci týždeň

Finalistov vyhrali po tajnom hlasovaní.

Poznáme troch finalistov tohtoročnej Sacharovovej ceny. Laureáta vyhlásia na budúci týždeň
Ilustračná snímka z Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Členovia parlamentných výborov Európskeho parlamentu (EP) pre zahraničné veci a pre rozvoj vo štvrtok (17. 10.) v Bruseli predstavili troch finalistov Sacharovovej ceny za slobodu myslenia za rok 2024.

Po tajnom hlasovaní poslanci uvedených výborov vybrali troch finalistov. Europarlament ich uvádza v abecednom poradí: Gubad Ibadoghlu, protikorupčný a ľudskoprávny aktivista z Azerbajdžanu, ktorého nominovala frakcia Zelených; María Corina Machadová ako líderka demokratických síl vo Venezuele a Edmundo González Urrutia zastupujúci všetkých Venezuelčanov bojujúcich za znovunastolenie slobody a demokracie vo Venezuele, ktorých navrhli poslanci Európskej ľudovej strany (EPP).

Gonzálesa Urrutiu nominovala aj frakcia Európski konzervatívci a reformisti (ECR); organizácie Women Wage Peace a Women of the Sun a ich spoluzakladateľky Jael Admiová a Reem Hadžadžríová z Izraela a Palestíny, za nomináciou ktorých stojí skupina Socialisti a demokrati (S&D) a liberálna frakcia Obnovme Európu (RE).

Konferencia predsedov EP, zložená z predsedníčky europarlamentu Roberty Metsolovej a lídrov politických skupín, vyberie laureáta Sacharovovej ceny na budúci týždeň vo štvrtok 24. októbra na plenárnom zasadnutí EP v Štrasburgu.

Slávnostné odovzdávanie cien, ktoré predpokladá dotáciu vo výške 50-tisíc eur pre víťaza(-ov), sa uskutoční počas decembrového plenárneho zasadnutia EP takisto v Štrasburgu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet