Na hlavný obsah

Darja Navaľná prebrala Sacharovovu cenu v mene svojho väzneného otca

Dúfa, že ocenenie pomôže dostať Alexeja Navaľného na slobodu.

Darja Navaľná prebrala Sacharovovu cenu v mene svojho väzneného otca
Darja Navaľná prebrala v EP Sacharovovu cenu v mene svojho väzneného otca. Foto: TASR

Európsky parlament (EP) v stredu (15. 12.) udelil Sacharovovu cenu za slobodu myslenia ruskému opozičnému lídrovi Alexejovi Navaľnému. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Hílek.

Keďže protikorupčný aktivista a politik je vo väzení, cenu prevzala jeho dcéra. Spolu s blízkymi spolupracovníkmi verí, že aj prostredníctvom tlaku Európskeho parlamentu sa podarí Alexeja Navaľného dostať na slobodu.

EP vo svojom rozhodnutí o udelení Sacharovovej ceny konštatuje, že ju získal zástanca zmeny, ktorý bol za boj proti korupcii a za jej odhaľovanie uvrhnutý do väzenia.

Ocenili ho za jeho odvahu a odhodlanie

Podľa Davida McAllistera, predsedu Výboru EP pre zahraničné veci, udelením Sacharovovej ceny Alexejovi Navaľnému Európsky parlament oceňuje jeho úsilie, odvahu a odhodlanie pri presadzovaní občianskych slobôd, demokratickej správy vecí verejných, právneho štátu a v boji proti korupcii.

Táto cena takisto potvrdzuje podporu EP a vyzýva na jeho okamžité a bezpodmienečné prepustenie. Ruské úrady proti Navaľnému, ktorý je od januára vo väzení, spustili niekoľko nových vyšetrovaní. Obvinený je z extrémizmu, prania špinavých peňazí, zakladania sekty či získavania financií pre extrémistickú organizáciu.

Alexej Navaľnyj
Na snímke väznený ruský opozičník Alexej Navaľnyj.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

„Pre mňa je nesmierne dôležité pomôcť tomu, aby bol Alexej Navaľnyj okamžite prepustený z väzenia. Verím, že s vašou pomocou je to možné dosiahnuť,“ povedala jeho dcéra Darja, ktorá ocenenie miesto neho prevzala.

Podľa Leonida Volkova, jedného z blízkych spolupracovníkov Alexeja Navaľného, však aj ruská spoločnosť potrebuje cítiť, že to čo robia je dôležité, a že Európa ich podporuje.

„Tohtoročná Sacharovova cena nepripomína len naše minulé úspechy, ale skôr nás povzbudzuje, aby sme pokračovali ďalej. Je veľmi dôležité, že Európa našu prácu takýmto spôsobom ocenila. Môžem vás ubezpečiť, že v našej práci a v boji budeme pokračovať,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet