Na hlavný obsah

Reportéri odhalili v bezpečnostných zložkách viacero ľudí s väzbami na kontroverzný spolok AllatRa

Ide o hnutie, ktoré založil ukrajinský chiropraktik Igor Danilov.

Reportéri odhalili v bezpečnostných zložkách viacero ľudí s väzbami na kontroverzný spolok AllatRa
Ilustračná snímka - billboard s logom Tvorivej spoločnosti. Foto: STVR

Kontroverzný spolok prenikol do bezpečnostných zložiek štátu. Trestné stíhanie českej investigatívnej novinárky, ktorá na Domaši vypátrala vodcu hnutia AllatRa, vyvolalo na Slovensku veľký rozruch.

Žilinská prokurátorka, ktorá reportérku vypočúvala, má sama blízko k tomuto spolku. Reportéri STVR získali dôkazy, ako strážkyňa zákona konala v prospech spoločenstva, ktoré polícia označila za bezpečnostnú hrozbu so znakmi sekty.

A nie je jediná. Ľudí spojených s menovaným spolkom sme v bezpečnostných zložkách odhalili viacero.

Ezoterické hnutie AllatRa a projekt Tvorivá spoločnosť sú zoskupenia, ktoré založil ukrajinský chiropraktik Igor Danilov. V apríli sme sa im venovali aj v relácii STVR Reportéri.

„Koncept Tvorivej spoločnosti má na prvom mieste hodnotu ľudského človeka, a to ide ruka v ruke so slobodou voľby,“ tvrdí hnutie Allatra.

„Povedali nám, že by bolo dobré, ak by sme si všetci vytvorili nejaké profily a obsadili všetky sociálne siete, aby sme si vytvorili niekoľko profilov, aby to išlo rýchlejšie,“ tvrdí bývalá členka hnutia Eva Hronová.

„Zmiešavali náboženský obsah s rôznymi konšpiračnými teóriami,“ priblížil riaditeľ cirkevného odboru Ministerstva kultúry SR Radovan Čikeš.

„Hovoríme o apokalyptickom združení, ktoré pracuje s naratívom mimozemšťanov pôsobiacich utajene medzi nami,“ uviedol bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

„Začali šíriť rôzne geopolitické veci. Napríklad, že najviac sme ohrození klimatickou zmenou,“ hovorí Hronová.

„Klimatická zmena je každých 12-tisíc rokov, a to je dohľadateľné aj trebárs z vrtov do permafrostu,“ uvádza AllatRa.

„Vždy na konci tohto sa dopracujete k teórii niekoľkých rodín v pozadí, ktoré sú bohaté, ovplyvňujú svet alebo chcú spáchať genocídu na deviatich desatinách obyvateľstva,“ pokračuje Bránik.

„Tvorivá spoločnosť koná všetko v súlade so zákonmi všetkých krajín,“ tvrdí AllatRa. „Narušuje úplne poriadok a systém, aký tu je daný ústavami jednotlivých krajín,“ oponuje Bránik.

Riziká hnutia

Sympatizantov Tvorivej spoločnosti je podľa hnutia na Slovensku „rádovo od jedného až po desaťtisíce.“

„Na nebezpečenstvá spojené s týmito hnutiami upozorňuje aj ministerstvo vnútra. Takisto aj iné zložky, ktoré majú na starosti dozor alebo kontrolu týchto hnutí,“ skonštatoval bezpečnostný analytik.

Riziká hnutia vidí Čikeš v apokalyptických očakávaniach, nesystémovosti a pseudovedeckých pravdách. Na Ukrajine je vodca hnutia spolu s ďalšími členmi stíhaný za schvaľovanie ruskej agresie a šírenie prokremeľskej propagandy.

„Podozrivým hrozí trest odňatia slobody podľa najprísnejšieho článku – 15 rokov až doživotie,“ vyhlásil hovorca Národnej polície Ukrajiny Dmytro Ševčuk pre portál Seznam Zprávy.

Po ruskej invázii na Ukrajinu Danilov spolu so skupinou žien nazývanými nebeské vtáčiky ušiel na Slovensko. Na Domaši ho vypátrala česká reportérka Kristína Ciroková.

Pre Seznam Zprávy Danilov tvrdil, že sa tam neskrývajú a prišli legálne. „Ocitli sme sa pod paľbou, môj dom bombardovali. Mal som dve vnútorné zranenia,“ hovoril.

Po kritických reportážach začali prívrženci Tvorivej spoločnosti hovoriť o takzvaných antikultistoch, ľuďoch, ktorí očierňujú hnutie a majú tým pošliapavať demokraciu. 

„Tieto nové náboženstvá a kulty používajú tento výraz na to, aby nejakým spôsobom dehonestovali, spochybnili integritu vo vzťahu k ľuďom, ktorí majú nejakú expertízu v skúmaní rôznych nových kultov, náboženstiev a podobne,“ upozorňuje Bránik.

„AllatRa je už desať rokov vystavená genocíde. Bolo odhalené, aké zločiny má táto organizácia na svedomí, či už sú to teroristické útoky, streľby na školách, prispievanie k nenávisti. Je to metodický proces, ktorý sa začína nálepkovaním a končí masovými vraždami,“ tvrdia členovia spoločenstva AllatRa vo videu na sociálnej sieti.

„Cieľom sú novinári. Cieľom sú odborníci, analytici. V podstate cieľom je každý, kto sa vyjadrí nejakým spôsobom proti tejto organizácii alebo proti jej ideológii,“ pokračuje Bránik.

Vypočúvanie

Pred niekoľkými týždňami začali prívrženci hnutia vyhlasovať, že údajných antikultistov budú stíhať orgány činné v trestnom konaní.

„Je povzbudzujúce, že momentálne prebieha vyšetrovanie veľkého rozsahu. Budeme svedkami Norimberského procesu 21. storočia,“ tvrdí členka hnutia AllatRa vo videu na sociálnej sieti.

V septembri začala žilinská prokurátorka Lucia Pavlaninová s vypočúvaním ľudí, ktorí sa venujú problematike náboženských hnutí. Sú podozriví zo zločinu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných ľudských práv a slobôd.

„Mala som sa toho dopúšťať tým, že som mala verejne podporovať ideológiu antikultových hnutí, čo sa mi hneď prepojilo s kampaňou, ktorá prebiehala niekoľko mesiacov na internete zo strany hnutia AllatRa,“ hovorí česká novinárka Kristína Ciroková, ktorú v súvislosti s hnutím AllatRa vyšetrovali.

„Pýtala som sa konkrétne pani Pavlaninovej, čo presne som mala robiť a ona povedala, že som sa toho dopúšťala tým, že som robila články o sektách, ale aj o streľbe na školách. Pýtala som sa jej, že čo má spoločné streľba na školách so sektami. Ona sa len usmiala a povedala, že to mi nebude vysvetľovať, ale že nejaký súvis tam je,“ doplnila Ciroková.

Vraj chystajú ďalšie výsluchy

„Podľa mojich informácií prebehlo len prvé kolo výsluchov a chystajú sa ďalšie. Hnutie dokonca zverejňuje zoznam ľudí, ktorých chcú súdiť. Sú tam ďalší populárni youtuberi, novinári, exčlenovia a odborníci,“ hovorí aktivista Jakub Jahl, ktorý sa verejne venoval na sociálnej sieti problematike hnutia.

„Ja mám svedomie čisté, nikomu som neublížila,“ vyhlásila ďalšia z vypočúvaných, zakladateľka organizácie Integra – centrum prevencie v oblasti siekt, Ivana Škodová.

„Je to konšpirácia a znie to až trochu smiešne, ale len do tej doby, kým to počujete z úst prokurátorky, ktorá vás podozrieva z trestného činu,“ zdôraznila Ciroková.

„V prvej chvíli, keď som si to prečítal, som sa opýtal policajtky a pani Pavlaninovej, že kto to spisoval, pretože tam boli použité formulácie, ktoré nemajú v právnickej reči miesto. Nikdy som nepočul nikoho normálneho, nikoho, kto nie je v sekte, aby také vety používal,“ tvrdí Jahl.

Obvinenia z organizovanej skupiny

„Podľa slovenskej prokuratúry by sme mali byť nejaká organizovaná skupina, ale to je tak absurdné, že to ani neviem komentovať,“ hovorí Ciroková.

Škodová pritom tvrdí, že ani Cirokovú ani Jahla osobne nepozná. „S pani Škodovou som sa nikdy nestretol, pani Cirokovú poznám ako novinárku, pretože pravidelne nielen médiám, ale aj úradom a polícii posielam informácie o sektách a často čerpám aj z jej článkov ako aj z článkov iných novinárov,“ uviedol Jahl.

Podľa prokuratúry mala byť údajná organizovaná skupina činná už od roku 2014. „V roku 2014 som sa témou siekt vôbec nezaoberala. Práve som sa vrátila z materskej a nastupovala som do Českej televízie,“ hovorí Ciroková.

„To je celkom zábavné, lebo v roku 2014 som bol ja hlboko v Mormónskej sekte, chodil som na ich obrady, nechal som sa obchytkávať starými chlapmi, aby som bol svätý. A vôbec by mi vtedy nenapadlo, že niečo ako sekty tu sú a že sám som v nejakej sekte. Takže obvinenie, že som bol v tej dobe antikultista je úplne mimo reality,“ reagoval Jahl.

Verejné tajomstvo

Trestné oznámenie na takzvaných antikultistov podal Miroslav Kasan. Stojí za Centrom národnej medicíny Agapé, ktoré sa netají sympatiami k hnutiu AllatRa a jeho vodcovi.

„Nebudem sa vyjadrovať, prebieha vyšetrovanie, uvidíme ako to dopadne,“ povedal nám po telefóne.

Lucia Pavlaninová viedla v Žiline oddelenie boja s organizovaným zločinom. Pozície sa vzdala po tom, ako sa objavili podozrenia o jej prepojení na Tvorivú spoločnosť. To však poprela. Krajský prokurátor vtedy reagoval, že nedisponuje žiadnymi informáciami spochybňujúcimi jej tvrdenie.

„Chcem uistiť verejnosť, že nestrpím akýkoľvek prejav zamestnancov smerujúci k podpore alebo propagácii organizácií usilujúcich sa odstrániť demokratický spoločenský poriadok,“ vyhlásil žilinský krajský prokurátor Tomáš Balogh.

Sympatia prokurátorky k hnutiu na pracovisku je verejným tajomstvom. Dvere jej kancelárie zdobil plagát Tvorivej spoločnosti a auto zasa logá hnutia. STVR má k dispozícii aj dokumenty, podľa ktorých sa mala zúčastňovať stretnutí hnutia, nakupovať predmety s logom AllatRa, či vybavovať reklamu v novinách. 

„Mňa toto vlastne absolútne neoslovilo,“ uviedol primátor mesta Turany Dušan Novysedlák v reakcii na reklamu prokurátorky. Na otázku, či reklamu vybavovala v Hlase Turian pani Pavlaninová reagoval s tým, že áno a že ju pozná. „Prečo by som klamal?“ dodal.

„Hlásili sa k tomu, že stojíme mimo náboženstva, mimo politiky a zrazu sa začali robiť rozhovory s politikmi, väčšinou z extrémnej pravice,“ spomína bývalá členka hnutia Hronová.

Previerku dostala

Osobne sa nám s pani Pavlaninovou nepodarilo porozprávať. „Problém nastane vtedy, keď sa takáto osoba stane činnou v prospech takéhoto hnutia, pretože tam potom hrozí únik informácií,“ tvrdí Bránik.

„Chcem plne garantovať svoju bezpečnostnú spoľahlivosť, ktorú potvrdzuje aj skutočnosť, že NBÚ mi v ostatnom období vydal osvedčenie na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami na stupeň dôverné,“ reagovala Pavlaninová prostredníctvom stanoviska.

„Zjavne teda manažment práce s prideľovaním previerok na rôzny stupeň utajenia a prideľovania miest na prokuratúre konkrétnym osobám zrejme nie je v poriadku. Pretože snahou tohto hnutia je získavať si takýchto ľudí, udržiavať si ich sympatie, pozornosť a zabezpečiť, aby boli záujmy tohto hnutia kryté,“ upozorňuje bezpečnostný analytik.

Podľa zistení STVR k hnutiu inklinuje aj ďalšia žilinská prokurátorka Jana Vajzerová. Hovoriť s nami však nechcela.

Zriadili komisiu na preverenie

Prokurátorka pôsobí na netrestnom úseku a pochádza z rovnakého mesta ako podávateľ trestného oznámenia na kritikov AllatRa. Podľa našich informácií sa mala tiež zúčastňovať na rôznych aktivitách v prospech hnutia. 

Autor trestného oznámenia Miroslav Kasan sa k tomu, či sa pozná s Pavlaninovou alebo Vajzerovou, vyjadriť nechcel. Vyšetrovanie spustil a dozoruje námestník žilinskej prokuratúry. Poveril podriadenú Pavlaninovú, aby sa výsluchov zúčastňovala.

„Nebudem sa vyjadrovať, odkázal som na stanovisko krajskej prokuratúry,“ uviedol námestník krajského prokurátora pre trestný úsek v Žiline Martin Kováč.

Vybrali sme sa aj za šéfom žilinských prokurátorov. Našli sme ho na seminári v Krpáčove.  „Vyjadril som sa formou stanoviska, neviem, či ho máte. Povedal som všetko, čo som chcel, ďakujem,“ reagoval Balogh.

Generálny prokurátor kauzu nekomentoval, krajský zriadil komisiu, ktorá má prípad preveriť. „Po získaní relevantných výsledkov zriadenej komisie budem postupovať v zmysle zákona a s výsledkami činnosti bude verejnosť náležitým spôsobom oboznámená,“ uviedol v stanovisku Balogh.

Stúpenkyňa na ministerstve vnútra?

Tvorivá spoločnosť má podľa našich zistení stúpenkyňu aj medzi pracovníkmi ministerstva vnútra. Členom hnutia sa pochválila podpisom s logom Tvorivej spoločnosti v pracovnom emaili.

„Mala som to tam, ale už nemám. To tam nedávajte, to keď niekto bude počuť, to je katastrofa,“ povedala zamestnankyňa ministerstva vnútra (MV).

„A ešte ich otravujem s Tvorivou spoločnosťou. Policajtov a ešte aj páchateľov, ktorých máme v klietke. Je mi ich ľúto, tak im ponúkam kávu, noviny a prednášku,“ uvádza sa v komunikácii zamestnankyne MV s členmi hnutia.

„Nemôžete to zmazať? Tak akože ja som im písala, že nemôžem nikoho oslovovať, že nič tu nemôžem robiť. Tak ale nerobila som nič,“ povedala nám zamestnankyňa s tým, že jej nadriadený to pravdepodobne videl.

„Toto vymažte zo záznamu. Vy tu prídete nakrúcať s nejakou zamestnankyňou o Tvorivej spoločnosti a toto s tým nemá nič spoločné. Toto nie je moja starosť, čo ona robí,“ reaguje nadriadený zamestnankyne ministerstva vnútra.

„Ak ste štátny zamestnanec, musíte postupovať podľa Zákona o štátnej službe a musíte byť apolitický. Ak také niečo je, tak samozrejme to budeme riešiť,“ uvádza minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na otázku, či je v poriadku, ak má zamestnanec logo tohto zoskupenia v podpise mailu.

„Nemáme žiadneho riaditeľa alebo vodcu, ktorý povie, že toto treba robiť a takto to bude. Každý človek šíri informácie tak, ako vie,“ tvrdí hnutie AllatRa.

„Tejto spoločnosti sa podarilo naozaj nebývalým spôsobom zasiahnuť aj do štátneho aparátu. Nie nutne to musí znamenať, že hnutie robí niečo protizákonné, ale je veľká otázka, či osoby, ktoré v prospech tohto hnutia pôsobia, či to nie je problém, vzhľadom na to, že sme boli teraz svedkami naozaj až neuveriteľne bizarnej situácie,“ uzatvára Bránik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko