Na hlavný obsah

Štát chce vydávať dlhopisy pre ľudí, očakáva veľký záujem. Aký úrok ponúka?

Stať by sa tak malo na jar 2025.

Štát chce vydávať dlhopisy pre ľudí, očakáva veľký záujem. Aký úrok ponúka?
Premiér a predseda SMER-SD Robert Fico (v pozadí) a minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Foto: TASR/Martin Baumann

Štátne dlhopisy pre ľudí by chcel štát začať vydávať na jar budúceho roka. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) v rámci Konferencie TA3 spresnil, že by to mohla byť alternatíva k termínovaným a sporiacim účtom a záujem očakáva veľký.

Ich splatnosť by mala byť do piatich rokov a úrok zhruba tri percentá ročne . To ešte spresnia podľa vývoja na trhu. Kamenický dodal, že štát bude predávať dlhopisy prostredníctvom niektorých bánk, pričom prvá emisia má byť vo výške 300 miliónov eur:

„Ideme to robiť tak, aby ľudia, ktorí si ho kúpia, boli oslobodení od daní a akýchkoľvek odvodov. Aj ten starší človek, keď príde do banky, tak si kúpi dlhopis bez toho, aby sa musel báť, že potom bude musieť robiť nejaké daňové priznania,“ vysvetlil minister financií.

„Dlhopis si bude veľmi jednoduché kúpiť. Kto si ho kúpi, ho môže potom kedykoľvek predať. Tá suma je od tisíc eur,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika