Na hlavný obsah

Vráti sa k nám najbezpečnejšia forma investovania? Odborníci hovoria o zaujímavej príležitosti

Ide o investovanie do štátnych dlhopisov.

Vráti sa k nám najbezpečnejšia forma investovania? Odborníci hovoria o zaujímavej príležitosti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ľudia by mohli bezpečne investovať a štát získať peniaze. Vláda chce na platenie investícií ponúkať aj štátne dlhopisy pre verejnosť. Podobne ako v Česku, Maďarsku, Chorvátsku, Belgicku alebo aj v Japonsku. Slovenské cenné papiere by podľa odborníkov mohli predstavovať zaujímavú príležitosť. Naposledy ich vydal štát v roku 1998.

Obchodník s cennými papiermi vysvetľuje, že investovaním do dlhopisu vlastne požičiame peniaze štátu.

„Štátny dlhopis nie je nič iné, iba pôžička štátu. Štát vydá dlhopis, občan si ho kúpi. De facto požičal štátu na nejakú dopredu dohodnutú dobu, aj dopredu dohodnutý úrok, čiže nejaký výnos,“ uviedol riaditeľ Asociácie obchodníkov s cennými papiermi Róbert Kopál.

Možnosti investovania do štátnych dlhopisov sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

Analytik Stanislav Pánis vysvetľuje, že pri tomto type dlhopisov si štát požičia peniaze od verejnosti za nižší úrok ako od zahraničných bánk. Tento úrok však býva vyšší, než úročené vklady ľudí v komerčných bankách.

„Pre obyvateľstvo to znamená možnosť zaujímavých a relatívne bezpečných výnosov, potenciálne väčších ako sú sporiace bankové riešenia,“ vysvetlil.

„Nie je to niečo, čo by štát išiel niekoho nútiť, ani v tom Slovinsku nikto nikoho nenútil, ani v tom Belgicku, proste tí ľudia si dobrovoľne tie dlhopisy nakúpili a majú z toho veľmi pekný výnos a boli veľmi spokojní,“ povedal minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

„V mnohých krajinách je to tak, že tieto emisie sú oslobodené od dane z príjmu, čo následne ich robí o to viac atraktívnymi, zaujímavými v porovnaní s bežnými sporiacimi produktami,“ pokračoval Pánis. Dodal, že podmienky sa v každom štáte nastavujú inak.

Nechajme to na to, aby sa aj odborníci na ministerstve financií, na ministerstve práce, sme sa pozreli na celú vec, a keď budeme mať nejaký konkrétny návrh, prídeme s ním,“ povedal Kamenický.

Podľa odborníkov sú štátne dlhopisy pre verejnosť najbezpečnejšou formou investovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika