Na hlavný obsah

Školské lavice vymenili za nemocničné izby. Zdravotníci absolvovali praktické maturity

Každý si vyžreboval nemocničnú izbu a pacienta.

Školské lavice vymenili za nemocničné izby. Zdravotníci absolvovali praktické maturity
Zdravotníci počas maturity. Foto: RTVS

Školské lavice vymenili za nemocničné izby. Študenti zdravotníckych škôl absolvovali praktickú časť maturitných skúšok. Ich úlohou bolo reálne sa postarať o pacientov. Hodnotila ich pri tom komisia.

Maturantky skladali skúšku dospelosti na internom oddelení v trenčianskej nemocnici. Každý si vyžreboval nemocničnú izbu a pacienta.

„Vylosujú si a ten pacient má naordinované určité výkony, či sú to odbery, injekcie, inzulín, podávanie stravy, lieky. Oni musia urobiť ten komplexný výkon,“ priblížila riaditeľka Strednej zdravotníckej školy C. Šimurkovej v Trenčíne Eva Červeňanová.

Pri úkonoch ich hodnotila trojčlenná komisia. „Každá časť výkonu sa hodnotí percentami, maximálny výkon je sto percent,“ priblížila vedúca odboru praktická sestra Mariana Mišinová.

Beátu sme zastihli pri meraní EKG. „Mám trochu stres, ale vo výkonoch som si istá,“ povedala maturantka Beáta Špániková.

Ako vyzerajú praktické maturity študentov zdravotníckych škôl si pozrite v reportáži redaktorky Dominiky Kusej z relácie Aktuálne :24:

Nie vždy je komisia spokojná

Počas našej návštevy bola komisia so študentmi spokojná. No nie vždy je to tak. „Keď sa stane, že nezmaturujú, tak si treba uvedomiť, že ich vychovávame pre život a zdravie pacienta a nie na to, aby ho ohrozovali,“ vysvetlila členka maturitnej komisie Dagmar Mikušová.

O študentov stredných zdravotníckych škôl je veľký záujem. Napríklad vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne chýbajú desiatky sestier.

„Približne 40 zdravotných sestier nám chýba. Najviac na oddelení pediatrie, urgentného prímu, geriatrie a privítali by sme aj inštrumentárky,“ priblížila námestníčka pre ošetrovateľskú činnosť Martina Tulpíková.

Maturity v špeciálnych laboratóriách

Uplynulé dni skladali študenti praktické maturity aj v špeciálnych laboratóriách. Okrem prípravy liekov a roztokov museli napríklad farmaceutickí laboranti rozpoznať liečivé rastliny v zmiešaných sypaných zmesiach. Samozrejmosťou sú latinské názvy.

„Niektoré musí aj odvážiť, vypočítať odchýlky. Je tu veľmi veľa čiastkových úloh. Je to ako taká vedecká popoluška,“ povedala vyučujúca odborných predmetov Katarína Ondrejkovič.

Študenti zdravotníckej školy v Trenčíne si ešte nevydýchli, na budúci týždeň ich čakajú ústne maturity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny