Na hlavný obsah

Na Slovensku pracuje čoraz viac cudzincov. Samosprávy upozorňujú, že preto prichádzajú o milióny eur

Na Slovensku žilo ku koncu mája vyše 325-tisíc cudzincov.

Na Slovensku pracuje čoraz viac cudzincov. Samosprávy upozorňujú, že preto prichádzajú o milióny eur
Ilustračná snímka zvárača. Foto: RTVS

Pracujúcich cudzincov na Slovensku pribúda. Zatiaľ čo sa firmy z novej pracovnej sily tešia, obce a mestá prichádzajú o milióny eur.

Problémom je to, že aj keď ľudia zo zahraničia u nás pracujú a platia štátu dane z príjmu, samosprávy tieto peniaze nedostávajú. Únia miest Slovenska vyzvala vládu, aby začala riešiť otázku pracovníkov zo zahraničia.

V Nitre sa nachádza viacero výrobných fabrík. Funguje tam i automobilka, ktorá zamestnáva približne päťtisíc ľudí. Medzi nimi je množstvo pracovníkov z cudziny.

„Cudzincov oficiálne od tohto roka registrujeme 870. Bežné roky ich máme okolo 2 500. Nie všetkých cudzincov však máme zaevidovaných. Číslo cudzincov žijúcich v Nitre je rádovo vyššie,“ uviedol hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Pribúdajúcim cudzincom a tomu, čo to znamená pre mestá a obce, sa v Správach :24 venoval redaktor Silvester Roštár:

Nitra, podobne, ako iné obce a mestá po celom Slovensku, dostáva peniaze na svoj chod z podielových daní. Pre tento rok je to 41 miliónov eur. Tieto peniaze však dostáva mesto len za obyvateľov s trvalým pobytom.

Zamestnaní cudzinci na Slovensku platia daň z príjmu. Keďže však nemajú trvalý pobyt v meste či obci, v ktorých pracujú, samosprávy takto o peniaze prichádzajú.

„Je tu toľký počet obyvateľov, ktorí odvádzajú dane štátu, ale ten štát si tie dane necháva. Neposiela nám ich,“ upozorňuje prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček.

Vyzývajú vládu, aby začala konať

Na Slovensku žilo ku koncu mája tohto roka vyše 325-tisíc cudzincov. Z toho sa tešia zamestnávatelia. Keďže práve ľudia zo zahraničia, dokážu obsadiť aj také pracovné miesta, o ktoré Slováci záujem nemajú.

„Pričom, ale služby, si títo legálne zamestnaní cudzinci, v našich podnikoch vyžadujú – vynášať smeti, jazdia po našich cestách, chodníkoch, kosíme trávu. Dá sa to riešiť,“ hovorí Rybníček.

Preto samosprávy vyzývajú vládu, aby začala konať. Napríklad v Česku dostávajú mestá a obce peniaze od štátu aj na cudzincov bez trvalého pobytu.

„MF SR eviduje tohtotýždňovú ‚Výzvu vláde‘ zo strany Únie miest Slovenska k problematike financovania služieb poskytovaných cudzincom samosprávami. Doručenie oficiálneho podania však nateraz neregistrujeme, preto je predčasné sa k tomu vyjadrovať,“ uvádza rezort financií v stanovisku.

Pracovníkov zo zahraničia bude na Slovensku pribúdať. Len automobilky potrebujú obsadiť tisícky pracovných miest. V blízkej budúcnosti tak môže v našej krajine žiť aj polmilióna cudzincov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko